Lapszemle

Fogja ki az ebédjét!

Magyarország egyik legszebb, legérintetlenebb patakvölgye a visegrádi Apát-kúti-völgy. Nem véletlen, hogy itt az év minden évszakában turisták csoportjába, kiránduló családokba botlunk.

„Már gyerekkoromban kerülgettem a tavakat, és kérdezgettem az akkori vadászháznál élő erdészt, hogyan lehetne újra pisztrángot nevelni. Azt gondoltam, ha már van víz a tóban, akkor valamennyi pisztráng csak megél benne. A későbbiekben, amikor erdészként láttam, hogy felújítják a tavakat, megszületett az ötlet, hogy betelepítem pisztránggal, és megpróbálkozom magam nevelni. Akkor már tudtam, hogy vannak nagyon jó tápok, nem régi módszerrel tartják a halakat.

Az első időben fel sem merült a vendéglátás gondolata, csak a halat szerettük volna értékesíteni. Majd láttam, hogy ha az általunk nagy munkával előállított, jó minőségű pisztrángot más megvásárolja, majd megsüti, gazdaságilag sokkal jobban jár. Ez késztetett minket is az étterem megnyitására”

– mesélte a kezdeteket a házigazda.


A pisztrángozás öröme

A pisztrángos tóhoz szívesen kirándulnak a családok horgászni, akkor is, ha nincsen felszerelésük. Ugyanis lehetőség van egy egyszerű spiccbotot bérelni, haltartóval, csalival és szakmai segítséggel. Miután megkapták a felszerelést, elmagyarázzák nekik, hogy az úszó miként mozog, mire kell odafigyelni. Amikor nagy üdvrivalgás mellett kiemelik a halat, segítenek levenni a horogról. Nem egyszer fordul elő, hogy 40 pecás áll a tó körül, és próbálják kifogni a másik elől a pisztrángot. Nem nagy a vízfelület, ám a halállomány benne mindig több száz kilónyi, így biztos a sikerélmény. A gyakorlott, saját felszereléssel rendelkező horgászok időnként 70 dekás pisztrángot is fognak, ám leginkább onnan tudják, hogy nagy hal van a vízben, amikor törnek a spiccbotok vagy szakad a damil. Országosan is egyedülálló szolgáltatás, hogy a horgászok eldönthetik, az így megszerzett zsákmányt hazaviszik, vagy pedig az étteremben megsüttetik. Ha nem otthon tervezik elkészíteni, kiválaszthatják, hogy fokhagymás vagy pirított mandulás halat szeretnének. Ebéd után a végszámlából pedig levonják a pisztráng árát, mert azt egyszer már a horgászásnál kifizették.

Fotó: Kiss Gergő


Krúdy Gyulához kötik a mondást: „Gyanús az a hely, ahol többoldalas az étlap, nem biztos, hogy a szakács mindent ugyanolyan jól elkészít.” Az Ördögmalom Erdei Étterem ezen a területen is tudatosan építkezik. Az alapot a pisztrángételek adják. A halat megsütik, ezután kerül rá a feltét: baconnal megszórva, fokhagymásan vagy pirított mandulával tálalják.

Igazi kedvenc a kemencében sült hal, amit nem forgatnak lisztbe, és nem tesznek olajba. Mivel már a 13. szezont zárták, kialakult az a vendégkör, amely igényli az újításokat, így az évszakoknak megfelelően változtatják a kínálatot.

Gyakorta összepárosítják az ételeket, például ilyen sikertörténet – ami évek óta keresett, és sokan emiatt térnek vissza – a szarvasburger–halászlé-összeállítás. Az erdő miatt a vad, a Duna közelségének köszönhetően a hal is keresett. Felveszik a kínálatukba egy-két hónapra, ám nyáron, amikor nagy a forgalmunk, visszaállnak az alapétlapra. A helyhez kell igazítani az ételeket, az erdei környezetben el lehet adni egy jó kis fácánlevest, muflon steaket és vaddisznóoldalast is.

Forrás: A Mi Erdőnk