„Már gyerekkoromban kerülgettem a tavakat, és kérdezgettem az akkori vadászháznál élő erdészt, hogyan lehetne újra pisztrángot nevelni. Azt gondoltam, ha már van víz a tóban, akkor valamennyi pisztráng csak megél benne. A későbbiekben, amikor erdészként láttam, hogy felújítják a tavakat, megszületett az ötlet, hogy betelepítem pisztránggal, és megpróbálkozom magam nevelni. Akkor már tudtam, hogy vannak nagyon jó tápok, nem régi módszerrel tartják a halakat.
– mesélte a kezdeteket a házigazda.
A pisztrángozás öröme
A pisztrángos tóhoz szívesen kirándulnak a családok horgászni, akkor is, ha nincsen felszerelésük. Ugyanis lehetőség van egy egyszerű spiccbotot bérelni, haltartóval, csalival és szakmai segítséggel. Miután megkapták a felszerelést, elmagyarázzák nekik, hogy az úszó miként mozog, mire kell odafigyelni. Amikor nagy üdvrivalgás mellett kiemelik a halat, segítenek levenni a horogról. Nem egyszer fordul elő, hogy 40 pecás áll a tó körül, és próbálják kifogni a másik elől a pisztrángot. Nem nagy a vízfelület, ám a halállomány benne mindig több száz kilónyi, így biztos a sikerélmény. A gyakorlott, saját felszereléssel rendelkező horgászok időnként 70 dekás pisztrángot is fognak, ám leginkább onnan tudják, hogy nagy hal van a vízben, amikor törnek a spiccbotok vagy szakad a damil. Országosan is egyedülálló szolgáltatás, hogy a horgászok eldönthetik, az így megszerzett zsákmányt hazaviszik, vagy pedig az étteremben megsüttetik. Ha nem otthon tervezik elkészíteni, kiválaszthatják, hogy fokhagymás vagy pirított mandulás halat szeretnének. Ebéd után a végszámlából pedig levonják a pisztráng árát, mert azt egyszer már a horgászásnál kifizették.
Krúdy Gyulához kötik a mondást: „Gyanús az a hely, ahol többoldalas az étlap, nem biztos, hogy a szakács mindent ugyanolyan jól elkészít.” Az Ördögmalom Erdei Étterem ezen a területen is tudatosan építkezik. Az alapot a pisztrángételek adják. A halat megsütik, ezután kerül rá a feltét: baconnal megszórva, fokhagymásan vagy pirított mandulával tálalják.
Gyakorta összepárosítják az ételeket, például ilyen sikertörténet – ami évek óta keresett, és sokan emiatt térnek vissza – a szarvasburger–halászlé-összeállítás. Az erdő miatt a vad, a Duna közelségének köszönhetően a hal is keresett. Felveszik a kínálatukba egy-két hónapra, ám nyáron, amikor nagy a forgalmunk, visszaállnak az alapétlapra. A helyhez kell igazítani az ételeket, az erdei környezetben el lehet adni egy jó kis fácánlevest, muflon steaket és vaddisznóoldalast is.