Lapszemle

Fogja ki az ebédjét!

Magyarország egyik legszebb, legérintetlenebb patakvölgye a visegrádi Apát-kúti-völgy. Nem véletlen, hogy itt az év minden évszakában turisták csoportjába, kiránduló családokba botlunk.

A terület természeti látványosságai mellett egy olyan különleges helyszínt is találunk, amely megdobogtatja a kulináris érzelmű hazafiak szívét. Ez az Ördögmalom Erdei Étterem, ahol számos pisztráng- és vadétel közül választhatunk.

Imádom a halat, aki viszont idegenkedik tőle, kezdheti a barátkozást a pisztránggal, aminek viszonylag semleges az íze. Húsa kemény, nem válik le a bordáról, jól süthető, a lazacfélékre jellemzően rózsaszín árnyalatú.

Nem iszapos ízű és még gyerekbarátnak is mondható, ugyanis nincs benne Y szálka. Egészben sütve, párolva, grillezve, akár töltve, magvas bundába forgatva is kitűnő, de erről inkább beszéljen Koncz Miklós, az Ördögmalom Erdei Étterem tulajdonosa.

pisztráng füstölés

Fotó: Kiss Gergő

A vendéglő helyén korábban a III. kerületi önkormányzat tulajdonában lévő turistaház állt. Az épületet a Pilisi Parkerdő a ’90-es évek végén visszavette, majd felújítást követően kis erdészeti múzeumot rendezett be benne, kapcsolódva a Bertényi Füvészkerthez és az erdészeti munkákhoz.

„Amikor az erdészeti múzeum mellé 2010-ben épült vendéglőt még abban az évben átvettük, a kettőt párhuzamosan üzemeltettük. Aztán a gyűjtemény felkerült Visegrádra, az Erdei Művelődési Házba. Így maradt az étterem, ami bővülhetett, mára harminc asztallal várjuk a vendégeket télen” – magyarázta házigazdánk, hogy kezdetben szezonális étteremként működtek, nyáron kinti asztaloknál fogadták a vendégeket, míg télen szűkösen voltak, beszorultak a tető alá. Most egész évben várják a betérőket.

Fotó: Kiss Gergő

pisztráng

Fotó: Kiss Gergő

Az Apát-kúti-völgy jól megközelíthető, természeti értékekben gazdag kirándulóhely. Ha Visegrádról elindulunk felfelé a völgyben, először az első nagy halastóhoz érünk.

A völgyzáró, hordalékfogó tó az év nagyobbik részében horgásztóként üzemel. Ha továbbsétálunk a patak melletti turistaösvényen, eljutunk a lenyűgöző Ördögmalom-vízeséshez. Láthatjuk, évmilliókkal ezelőtt milyen munkát végzett a víz, és miként alakította ki azokat az utakat, ahol ma a patak csordogál, mélyen bevájva magát a sziklába. Kicsit följebb a patak átfolyik az út alatt, s ott bugyog ki a föld alól a Magda-forrás. Onnan pár lépésre már elérjük az éttermet.

Ha jobban szemügyre vesszük, akkor a patakban elhelyezett hallépcsőket is felfedezhetjük. Fontos a halak szabad mozgása, hogy ívási időben fölfelé tudjanak úszni.

Forrás: A Mi Erdőnk