Lapszemle

Vadat, halat egész évben

Soponyáról a legtöbb embernek a Nemzetközi Vadgasztronómiai Fesztivál jut az eszébe, amit idén már 16. alkalommal rendeztek meg az Ökoturisztikai Központ területén.

A kis Fejér vármegyei település nevét a VADEX Mezőföldi Erdő- és Vadgazdálkodási Zrt. színvonalas gasztronómiai rendezvénye ismertette meg az országgal. A fesztivált évente egyszer rendezik meg, azonban Soponyára máskor is érdemes ellátogatni. Az erdőgazdaság területe csodálatos erdős-tavas környezetben várja a kikapcsolódásra vágyókat, az itt működő Fácános Vadászház és Rendezvényközpont étterme pedig remek vadételeket kínál az előre bejelentkezett vendégek számára.

Fotó: Kiss Gergő

A ház az ország középső részén, a Sárrét vidékén bújik meg az erdőben, amit ezerhektárnyi természetvédelmi terület és több száz hektárnyi tófelület színesít. A 2007-ben megvalósított beruházás során mintegy háromhektáros, védőkorláttal ellátott nagyvadbemutató kert létesült, ahol a rendszeresen érkező iskolásoknak, óvodásoknak óriási élmény a reggeli vadetetés. A területen nemrégiben épült az 50 fős konferenciaterem, a vadászati múzeum, kialakítottak egy erdei tanösvényt, illetve egy 15 kilométeres kerékpárutat is, a vadászháznál pedig kerékpárt lehet bérelni.

A patinás vadászház impozáns épülete és környezete a 2007-es felújítást és kapacitásbővítést követően kapta a Fácános Vadászház és Rendezvényközpont nevet. Két éve építettek az étteremhez egy üvegfalú különtermet, ahová száz ember számára is lehet teríteni, miközben a belső, trófeákkal díszített terem táncparkettként szolgálhat a vendégeknek.

„Amíg hétvégenként családi rendezvények, esküvők zajlanak, hétköznapokon csapatépítő tréningeknek, partnertalálkozóknak és tematikus programoknak adunk helyet, valamint üzleti ebédeket, vacsorákat is szívesen tartanak nálunk, tehát sokszínű programokat kínálunk a vendégek érdeklődésének megfelelően. Egyeseknek az íjász-, a solymász-, a magyarvizsla-bemutatók miatt különleges ez a hely, mások a lovas fogatolást részesítik előnyben, amely során két-három órás köröket járnak be a csodálatos erdei környezetben. A vadászati múzeumban az erre szakosodott munkatársaink tematikus programokat, illetve tárlatvezetést tartanak. Nyugdíjas kollégánk, Sándorfalvi László negyven évig volt a terület hivatásos fővadásza, izgalmas történetei mindenkit magukkal ragadnak” – ismertette Sárközi Gyula, a vadászház vezetője és az étterem konyhafőnöke.

Fotó: Kiss Gergő

Hétvégenként az alig egy kilométerre lévő, horgásztónál álló horgászházat is ki lehet bérelni. Rönkasztalok és 44 fő részére elegendő ülőalkalmatosság várja az odalátogatókat, bár tartottak itt már 150 fős rendezvényt is. A melegítőkonyhával felszerelt, cserépkályhával fűthető háznak magával ragadó hangulata van, igazi gyöngyszeme a területnek.

A Fácános Vadászház és Rendezvényközpont korszerű konyháján túl időnként a ház melletti hagyományos kemencét, a kéménnyel ellátott, grillezésre alkalmas sütőfelületeket is beüzemelik, hiszen a szabadban készült ételek íze utánozhatatlan.

„Évek óta köttetnek életre szóló házasságok a helyszínen. A természetközeli helyeket kedvelő párok szívesen választják az éttermet és a szabadtéri szekciót esküvőjük helyszínéül, hiszen a lehengerlő ételeken túl a szálláslehetőség is adott. A menüsorban 75-80 százalék a vadételek aránya, az idei 19 esküvői ebédből 18 alkalommal például fácánhúsleves került az asztalra. Mindig készül vadhúsból főétel, szaftos hús vagy sültes tál is, a vaddisznópaprikás túrós, kapros burgonyagombóccal szinte kihagyhatatlan a menüből, nagyon kedvelik a vendégek” – idézte fel a konyhafőnök.

Tapasztalatuk szerint a vaddisznóhús a legnépszerűbb, talán azért is, mert semlegesebb az ízvilága, mint az őznek, szarvasnak vagy muflonnak. Ráadásul a vadászház konyhájára kizárólag vaddisznósüldő kerül, így állandó minőséget tudnak szavatolni. Az ínyencek persze szarvasbélszínt vagy szarvasborjúgerincet is választhatnak.

Fotó: Kiss Gergő

A hal sem maradhat ki a menüből, Réti-majorból szerzik be a szürke- és afrikai harcsát, a pontyot, Keszthelyről a tokhalat. Minden évben készítenek karácsonyi ételeket, nagy sláger a halászlé. A sajtot egy közeli sajtkészítőtől veszik, és saját tojásbeszállítót is találtak. A helyben készített, frissen szeletelt szarvaskolbászt reggelire szolgálják fel, amelynek a vendégek többsége nem tud ellenállni. Szintén a reggelit gazdagítja az éttermi személyzet által készített sárgabaracklekvár is. A társaság másik telephelyén, a székesfehérvári Erdei Delikátesz üzletben számtalan különleges terméket találni, melynek előnyeit a vadászház is élvezi.

Forrás: A Mi Erdőnk