Lapszemle

Lillafüred: természetesen természetesen

Hazánknak sok szép vidéke van, de ritka az olyan táj, ahol magas hegyek, mély völgyek mellett kristálytiszta tó, zúgó vízesés, impozáns szálló, pazar kilátó és vidám kisvonatfütty fogadja a kirándulókat.

Megújult  a Lillafüredi Vasútlillafüredi vasút hó havas táj

Tavaly befejeződött a Lillafüredi Állami Erdei Vasút felújítása. A hazai forrásból megvalósult rekonstrukció keretében az ÉSZAKERDŐ Zrt. teljes egészében megújította a Miskolc–Dorottya utca–Papírgyár–Lillafüred–Garadna-fővonalat. A régi vágány elbontása után új pályát építettek, megújult a vízelvezetés, számos nagyműtárgy, valamint a két biztosítóberendezés, ami a majláthi és a lillafüredi fénysorompókat foglalja magába. Teljes felújításon estek át az állomások felvételi épületei és a vasútüzemeltetést kiszolgáló létesítmények: a kocsi- és mozdonyszínek, az igazgatósági irodák, valamint a műhelyek. Garadna végállomáson új pihenőparkot létesítettek, a Garadna Grundot. A beruházás része volt a gördülőállomány korszerűsítése: harminckét mozdonyt, személy- és teherkocsit újítottak meg, illetve építettek újjá.


Szakszerű technikákkal

Az erdőművelésben a száradó lucfenyvesek átalakításához kapcsolódó erdősítési és erdőápolási munkák jelentik a legnagyobb kihívást. Az elegyarányt szabályozó tisztítások és törzskiválasztó gyérítések során a tőszám apasztása és az értékes elegyfafajok (kőris, hárs, juhar, szil, berkenye) megsegítése a legfontosabb. A növedékfokozó gyérítésekkor a kíméletes fakitermelési technológiák alkalmazása kívánatos, hiszen a vékony kérgű bükk nagyon érzékeny a tősérülésekre.

A lillafüredi Patrona hungariae a Mária-sétányon

A lillafüredi Patrona hungariae a Mária-sétányon

„Véghasználatoknál hosszúfás fakitermelést végzünk. Itt elvárás az irányított döntés a meglévő újulatfoltok kímélése érdekében, további alapfeltétel a kíméletes közelítés az előre kijelölt közelítőnyomokon.”

Tajnai Róbert beszélt az erdészet területén jelentkező károkról is.

A bükk fafajú erdőállományokban a legnagyobb kárt a szél okozza. Kisebb széldőlésekkel minden évben szembesülnek, de több, nagyobb területű széldőlés és széltörés is keletkezett erdeikben.

A korábban gyönyörű, sűrű lucfenyvesek a száradás és a kapcsolódó szúkárok miatt mára megtizedelődtek, térfoglalásuk 1 százalék alá csökkent. A helyükre értékes, őshonos fafajokból álló állományok kerülnek. Az ezekkel kapcsolatos erdőművelési feladatok nagyon nehezek, mert leginkább sekély rendzina talajokon történik a fenyvesek erdőszerkezet-átalakítása, ami nem kedvez őshonos fafajaink fejlődésének. Napjainkban a kőrispusztulás is fejtörést okoz a szakembergárdának. Ez a betegség kívülről nem látható módon gyengíti meg a kőriseket, melyek állékonyságukat vesztik, és kidőlnek.


Zsófia-kilátólillafüredi Zsófia kilátó

Az első vidéki kilátó korhű rekonstrukciója 2022-ben készült el az ÉSZAKERDŐ Zrt. és a Magyar Természetjáró Szövetség együttműködésében elnyert támogatással. Az eredeti kilátót 1900-ban adták át, és egészen az 1950-es évekig, a Szikla nevű légvédelmi központhoz tartozó antenna megépítéséig díszítette a Dolka-hegy déli oldalát.

Az új kilátó tervezésénél fontos szempont volt az eredeti építmény kubatúrájának megtartása, illetve hogy csak a kor követelményeinek megfelelő változtatásokra kerüljön sor. A kilátók királynője népszerűségét jelzi, hogy mindössze néhány hónappal az átadása után, az Aktív Magyarország közönségszavazásán elnyerte az Év Kilátója címet.


Forrás: A Mi Erdőnk