Lapszemle

Lillafüred: természetesen természetesen

Hazánknak sok szép vidéke van, de ritka az olyan táj, ahol magas hegyek, mély völgyek mellett kristálytiszta tó, zúgó vízesés, impozáns szálló, pazar kilátó és vidám kisvonatfütty fogadja a kirándulókat.
Lillafüred lillafüredi erdészeti igazgatóság

Fenyők a Menyecske-töbrökben

A Bükk-fennsík erdeinek értékét már Nagy Lajos királyunk is felismerte, és a Diósgyőri vár melletti nagybirtokká fejlesztette. Később, az 1500-as évek elején a koronajavak egyikének nyilvánították, így alakult ki a Diósgyőri koronauradalom.

A középkor vége felé az erdők az ipari fellendülést szolgálták, ugyanis a faanyag nagy szerepet játszott a hutákban, a massákban és a hámorokban, ahol az üveggyártás, a vas- és acélkészítés elengedhetetlen alapfeltételét, az energiát biztosította, elsősorban faszén formájában.

Az ipar miatt megnövekedett faanyagigény lefektette a terv szerinti erdőgazdálkodás alapjait és az erdészeti szervezet kialakulását. A 19. századból származó üzemtervek már egyértelműen a szálerdő-gazdálkodást és a fokozatos felújító vágás alkalmazását ösztönözték. A későbbiekben is a természetes erdőfelújítás maradt a középpontban, ez az alapelv napjaink erdőgazdálkodására is igaz.

északerdő szentlélek kolostorrom

Még ma is láthatók a kolostor romjai Szentléleken

„Őshonos fafajokból álló erdeinkben kizárólag természetes módon gazdálkodunk. Bükköseinkben, a viszonylag jónak mondható makkterméseknek köszönhetően, szépen fejlődő facsemeték, azaz szaknyelven újulat jelenik meg. E kapcsán a további munkákat a megjelent újulat fényhez juttatásával, vagyis az idős, árnyékoló faegyedek kitermelésével folytatjuk, előre megtervezett térbeli rendet követve” – magyarázta Tajnai Róbert.

Forrás: A Mi Erdőnk