Lapszemle

Mogyoróhegyi tanösvény: nyolcszáz méteren ezer csoda

A visegrádi Mogyoró-hegyen kialakított kirándulóközpont és Mogyoróhegyi Természetismereti Tanösvény főként az iskolás, óvodás gyermekcsoportok, családok kedvelt kirándulóhelye.

Szerzők: Békefi Andrásné, Fenyvesi Luca

A Mogyoróhegyi Természetismereti Tanösvényt 2001-ben a Pilisi Parkerdő az Erdők a Közjóért Alapítvánnyal karöltve hozta létre, 2003-ban ellátta tájékoztató táblákkal, vezetőfüzettel, és a látnivalókat mesés környezetbe helyező ismeretterjesztő könyvet is készített Az elveszett fészek címmel. Tavaly novemberben, a visegrádi Madas László Erdészeti Erdei Iskola fennállásának 35. évfordulóján pedig már felújított tanösvényt vehettek birtokba a kirándulók.

mogyoróhegyi tanösvény tél tó fagy jég vízbiológia

A vízbiológiai foglalkozások idilli környezetben zajlanak

A visegrádi Mogyoró-hegyen kialakított kirándulóközpont főként az iskolás, óvodás gyermekcsoportok, családok kedvelt kirándulóhelye.

Ott nem kell tartani a tömegtől, gyalogosan végigjárható úthálózata pedig nem fárasztja el lábainkat, inkább szemünk, fülünk, figyelmünk fáradhat el, annyi felfedeznivalóval kecsegtet a Mogyoró-hegy.
mogyoróhegyi tanösvény tábla

Nemcsak az erdőről, de a térség értekeiről is tanulhatunk

Bár földrajzilag a Nagy-Villám hegyen találjuk a kirándulóközpont oktatási centrumát, a Madas László Erdészeti Erdei Iskola központi épületét, a hétköznapokban a Mogyoró-hegy nevezetességeihez soroljuk. Az Erdei Művelődés Házától indulnak immár 35 esztendeje, szakvezetők kíséretével, azok a gyermekcsoportok, akik szeretnének ebben a varázslatos természeti környezetben minél több állatot, virágot, fát nevén nevezve megismerni, felfedezni, megcsodálni.

A kirándulóközpontot főként a hétvégéken sok család is látogatja, akik nemcsak jó levegőn, szép környezetben szeretnének barangolni, de érdeklődnek az erdő-mező lakói iránt. Nem tudunk minden csoport mellé szakvezetőt adni, számukra hoztuk létre a Mogyoróhegyi Természetismereti Tanösvényt.

Az útvonala rendkívül változatos, végigjárva megismerhetők Visegrád környékének jellegzetes élőhelyei, az erdők, kaszálórétek, források, állóvizek állat- és növényvilága. Mindez akár egy óra leforgása alatt! A 800 méter hosszú úton nincsenek különösebb emelkedők, így fáradság nélkül tud a látogató elmerülni a természet titkainak kifürkészésében.
Forrás: A Mi Erdőnk