
Fotó: MMG/Csatlós Norbert
Már a rómaiak is szerették
A szelídgesztenye (Castanea sativa) a bükkfafélék családjába tartozó, gyors növekedésű fafaj. Matuzsálemi kort is megélhet. Délkelet-Európa hegyvidékeinek párás völgyeiből származik. Finom, sokoldalúan felhasználható terméséért a rómaiak sokfelé telepítették. Nagyobb területű szelídgesztenyések Magyarországon főleg az Alpokalján vannak. Díszfának is kiváló, mert mutatós, faanyaga igen tartós, rugalmas. Termése gluténmentes. A népi gyógyászatban levelét, virágját, vitaminokban gazdag termését is használják.
Gesztenyés bukta Ágota konyhájából
Hozzávalók: 25 dkg finomliszt, 25 dkg rétesliszt, 4 kanál aludttej vagy kefir, 1 tojás, 1 kiskanál só, 5 evőkanál kristálycukor, 2,5 dkg élesztő, 3,5 dl tej, 10 dkg vaj.
A kenéshez 1 egész felvert tojás. A töltelékhez 50 dkg gesztenyemassza, 10 dkg cukor, 3 kanál tejszín, 1 csomag vaníliás cukor, 2 kiskanál rum.
- Fotó: MMG/Csatlós Norbert
- Fotó: MMG/Csatlós Norbert
- Fotó: MMG/Csatlós Norbert
- Fotó: MMG/Csatlós Norbert
- Fotó: MMG/Csatlós Norbert
Az élesztőt kevés tejben egy csipet cukorral felfuttatjuk. A liszteket egy tálba szitáljuk és elkeverjük a sóval, a kristálycukorral. Hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, az egész tojást, a langyos tejet, és elkezdjük dagasztani a tésztát. Mikor már kezd összeállni, beletesszük az aludttejet, majd folyamatosan adagoljuk bele az olvasztott vajat. Egy viszonylag lágy tésztát dagasztunk. Miután alaposan kidolgoztuk, langyos helyen letakarva hagyjuk duplájára kelni. Amíg a tészta kel, összeállítjuk a tölteléket. A gesztenyemasszát kikeverjük a többi hozzávalóval. Amikor jó a tészta, a nyújtódeszkát alaposan belisztezzük és ráborítjuk a megkelt tésztát, majd nagyjából fél centi vastagra nyújtjuk. Ezután körülbelül 6×6 centis kockákra vágjuk. Minden darab közepére teszünk a gesztenyés töltelékből. Fontos, hogy a töltelék ne csak a tészta közepére kerüljön. Ha kész van, feltekerjük. Kizsírozott, kilisztezett tepsibe egymás mellé helyezzük a buktákat, nem túl szorosan, mert még kelni fognak. Letakarva még 15-20 percet hagyjuk pihenni, majd megkenjük a tetejüket a felvert tojással. Előmelegített 180 °C-os sütőben szép aranybarnára sütjük őket.
Nemes Piroska
Szombathelyi Erdészeti Zrt.