Lapszemle

Gomba ebédre, vacsorára egész évben

Mintha hazajárnék Mátraalmásra a Gembiczki családhoz. Ülünk a tornácon, és ha felemeljük a fejünket, a Galya-kilátó teteje tekint vissza ránk.
gomba főzés gasztronómia

Fotó: Csatlós Norbert/MMG

„Kora ősszel jelenik meg a gyűrűs tuskógomba, amit télire is el szoktunk tenni. A fejeket átfűzzük cérnával, mint a nyakláncot, szellős helyre fölakasztjuk szárítani. Kati még pörköltnek is elkészíti, és bezacskózva fagyasztja. A gyerekek nagy kedvence, ebből készít gombás pizzát, aminek a tésztáját is maga csinálja” – meséli büszkén a házigazda. Azt is hozzáteszi, hogy

mindenkinek megvolt a családban a saját titkos gombaszedő helye, amit soha senkinek nem árultak el.

„Közel 150 ezer féle gomba van a világon, amelyeket három nagyobb csoportba sorolunk. A szaprofiták korhadékot fogyasztanak, a paraziták az élő szervezeteket pusztítják el, és vannak, amikről szívesen beszélünk, a mikorrhiza gombák, ezek szimbiózisban élnek a növényekkel. Minden gombának megvan a saját gazdanövénye, amelyek gyökeréhez kapcsolódnak. Onnan kapják a szerves anyagot, ők pedig segítik a növényt” – kaptam kis gombagyorstalpalót Feri bácsitól. A rókagomba, azaz a csirkegomba a bükkös-gyertyános, a tölgyes erdőkben érzi jól magát, akárcsak a vargánya. Az akácosban szedhetjük az őzlábat, ahol fűzek, galagonya, kökény nő, szereti a csalánost, ott nedvességet talál. A fenyvesek nyirkos helyein az őszi gombák, így a tinóruk jelennek meg.

gomba élelmiszer főzés gasztronómia

Fotó: Csatlós Norbert/MMG

Sokan tartanak a mérgező gombáktól, főként a rossz hírű gyilkos galócától. Amikor az erdőben gombázókkal találkoznak, felhívják a figyelmet, csak azt gyűjtsék be, amit ismernek. Mert ha csak egy mérges is belekerül a többi gomba közé, óriási a baj.

A gyilkos galóca nagyon hasonlít a galambgombára, lemeze, bocskora, gallérja fehér, soha nem színeződik el, fényes a kalapja teteje, világos-fehéres meg szürkés-barnás kilétéről viszont a gallérja árulkodik. Az nem mozdul, akárcsak a bocskora. A legfontosabb, hogy ezt felismerjük. Összetéveszthető fiatalon a csiperkével is.

A tavaszi idényben bújik elő a piruló galóca. Annak barna a teteje, nagy a bocskora, finom, ehető gomba, de legalább 20 perces főzési időt igényel. Onnan lehet felismerni, ha leszedjük, és a tönkjét megvágjuk vagy nyomás éri, piros lesz. Ehhez hasonlít a párduc galóca, ugyanolyan barna a kalapja és a bocskora, de nem pirosodik meg. A párduc galócát hívják bolond gombának is, mert aki abból eszik, egyik pillanatban még táncol, a másikban pedig sír. Amikor valaki az erdőben már messziről büdöset érez, az szömörcsög gomba közelébe ér, fiatalkorában a franciák előszeretettel fogyasztják. A légyölő galóca az óvodások gombája, piros alapon fehér pettyekkel. Onnan kapta a nevét, hogy valamikor az öregek sűrűre megfőzték, kitették tányérba, a légy ráment, és ott is ragadt. Emberre is veszélyes, mérgező gomba.

gomba élelmiszer főzés gasztronómia

Forrás: A Mi Erdőnk