Lapszemle

Omnibusszal a Soproni Parkerdőben

Amikor ez az írás született, még nem érkezett meg a leghűségesebb városba a Tanulmányi Erdőgazdaság új szállító alkalmatossága, azonban a képzeletünk szárnyán felpattanhatunk az omnibuszra.

Hamarosan már menetrend alapján és egyéni megrendelésre is zakatol a traktor vontatta eszköz a Soproni Parkerdőben, hogy bárki számára kényelmesen elérhetők legyenek az izgalmas programok.

Utazásunkat kezdjük a parkerdő határán található Lőver uszodától. Az impozáns épület parkolójából az erdő felé vesszük az irányt. A Récényi úton haladva lassan elhagyjuk a házakat, és az erdő ölel körül minket. Első állomásunknál, a Trianon Emlékparknál érdemes elidőzni egy kicsit, majd gyalogosan elindulni a Boszorkány meseösvényen.

Élménypark, vadászati tárlat

Kőhalmy Vadászati Múzeum erdei

Vadászati Múzeum

A gyerkőcöket boszorkányok és tündérek kísérik az elvarázsolt meseösvényen. Ha pedig ügyesen megoldják a játékos feladványokat, felfedi magát a Kecske-patak legendája.

A mesés útvonal az Erdei Élményparkba torkollik, amely a Várisi-gerinc északi ormán helyezkedik el a Károly-kilátóval és a Kőhalmy Vadászati Múzeummal.

Az erdei élménypark eszközeit úgy válogattuk össze, hogy a legkisebbektől a nagyobbakig mindenki megtalálja a számára legmegfelelőbbet. A mezítlábas ösvény, a pihenők és az információs táblák az egész család számára kikapcsolódást nyújtanak. A 2017-ben az Év Ökoturisztikai Látogatóközpontja címmel kitüntetett centrum bemutatja a környező erdőkben élő vadfajokat, amelyek ritkán kerülnek a látogatók szeme elé.

Kőhalmy Vadászati Múzeum erdei

A Vadászati Múzeum földszintje akadálymentesen megközelíthető. Az itt működő erdei büfé mellett elsősorban a gyerekek figyelmébe ajánljuk a parkerdő állat- és növényvilágát bemutató interaktív tárlatot. A felső emelet a vadászaté: ott látható a Kőhalmy-hagyaték.

A kiállítás összeállításánál arra törekedtünk, hogy ne csak szakmai, hanem „emberi” is legyen, ezt a célt erősítik Kőhalmy Tamás professzor személyes tárgyai, bútorai, amelyeket a családtól kapott a múzeum ajándékba.

Emellett látható a vadászati és vadgazdálkodási tárlat képekkel, fotókkal, preparátumokkal, ahol számítógépek, kijelzők segítik a tájékozódást. Az épület alsó szintjén egy 50 négyzetméteres oktatótermet alakítottunk ki, ami alkalmat ad előadások tartására, filmek vetítésére, a falakon pedig plakátok és fényképek mutatják be a Soproni Parkerdőt.

Forrás: A Mi Erdőnk