Lapszemle

Mennyi fér egy erdésznő napjába?

Él Bátorban egy tűzrőlpattant erdész hölgy, akinek sokoldalúsága, kézműves tehetsége a hindu mitológia négy vagy nyolc karral ábrázolt Siva istenét juttatta eszembe.

erdő gombaMindez sajnos múlt időbe került, mert a legelő magántulajdonosa szárzúzóval dolgozott, amit a domboldal legvirágosabb sávja megsínylett. Az erdész képei őrzik a gyönyörű ritka növényeket.

Szenvedélyes fotósként megörökít furcsa, odvas-mohos, idő gyötörte öreg fákat, harmattól fénylő színes kis gombaékköveket, virágkehelyből ivó bogarat, alkonyati fényben búcsúzó lombokat.

Mindent, ami erdőn-mezőn járva megérinti. Felvételeivel találkozhatunk erdészeti újságokban, verseivel gyerekmesés könyvben.

Az erdő szelleme

Itt nőtt föl a Bükk lábánál, családja itt él, és válása után maga is visszaköltözött szülőfalujába. Önkormányzati képviselőként, és a Bátor a Bátrakért Egyesületben is dolgozik a közösségért. Eredményként említi, hogy végre sikerült leaszfaltoztatni a bükkszéki elágazástól a faluig a kátyús utat, és elkészült a Szarvaskő felé vezető Kéktúra út mentén a 9 kilométeres Bátor- tanösvény. Képzett geotúra-vezetőként a környék geológiai képződményeivel is megismerteti az érdeklődőket. Bekapcsolódott egy önkéntes régészcsapatba is, akikkel a Nagy-Eged hegy romkápolnáját kutatják. „Azzal keresett meg a társaság, hogy a tetőszerkezetre vonatkozó levéltári adatok régi mértékegységben, bécsi ölben vannak megadva, segítsek a művészettörténésznek átváltani mai köbméterre. Aztán fölsejlett egy izgalmas történet boszorkányperrel, kápolnarombolással, titkokkal.”

Megjegyzem milyen szerteágazó az érdeklődése. Mónika nevet:

„Tényleg nem unatkoztam soha életemben, ha érdekelt valami, abba beleástam magam és igyekeztem a legjobbat kihozni belőle. Mikor megvettem ezt a házat, szörnyű állapotban volt, újjá kellett építeni. Ketten dolgoztunk egy áccsal, és ketten egy kőművessel.

A konyha burkolását már egyedül csináltam, a teraszt megterveztem és beépítettem, fából rusztikus pultokat készítettem. Amit tudok, elvégzem, beleértve a fizikai munkákat is.”

Jógával pihen, és persze az erdőjárással, amire régebben még kaphatók voltak a lányai is. Kamaszként épp nem vágynak túrázni, gombászni. Ahogy nála is változott idők során az erdő jelentése. „Apukám vadászott, nagyobb terelővadászatokra mindig mentem vele.

Kislányként voltam vaságyastól 36 kiló, de sokszor én húztam egy-egy Alföldről feljövő túlsúlyos vadász holmiját, mert nem bírt menni a hegyen. A többiek ugrattak, hogy én vagyok a serpa.

A vadászat mindig vonzott, de ami most van, attól kicsit eltávolodtam. Már ritkán járok, csak ha meghívnak. Viszont a Magyar Vadászkamarával megállapodásunk van, ősszel elmegyünk iskolákba, viszek fegyvert, kutyát, és foglalkozást tartok a gyerekeknek. Fekete István könyveinek a szerelmese vagyok. Abban a szellemben a vadászat arra is szolgál, hogy az ember lecsendesedhet, nézi az erdőt, belemerül. Nem csak arra megy, hogy minél többet minél nagyobbat lőjön. Egy napot eltölt vele, hogy becserkeli a vadat, figyel közben, elmélyül, átmosódnak a gondolatai. Az erdő az a hely, ahol az ember igazán önmagára tud találni. Nem véletlenül visszatérő téma ez az irodalomban, a művészetekben.”

Sándor Mária
Fotók: Csatlós Norbert, műhelyfotók

Forrás: A Mi Erdőnk