Lapszemle

Mennyi fér egy erdésznő napjába?

Él Bátorban egy tűzrőlpattant erdész hölgy, akinek sokoldalúsága, kézműves tehetsége a hindu mitológia négy vagy nyolc karral ábrázolt Siva istenét juttatta eszembe.

Ficzere Mónikának csak két keze van, de hogy azzal mi mindent alkot, azt érdemes megismerni. erdő

Ficzere Mónika erdő erdész

Fotó: Csatlós Norbert

A falu utolsó háza az erdőszélen, megérkeztünk. A házigazda kaput nyit, ölbe kapja az autónk elé guruló foxterrier bébit és betessékel.

A lakás minden zuga elárulja, természeti ember otthona fogad. A falon erdei jelenetek nyírfaágkeretben, és saját elejtésű vadtrófeák: őzbak, muflonkos, gímbika.

A vitrin polcairól erdei manók regimentje kandikál, az asztalon erdészlapok. Kérdésemre, mivel telt ma a napja, az Egererdő Zrt. kerületvezető erdésze egy szuszra sorolja: „Fedémes és Hevesaranyos tartozik hozzám. Fedémesen most kezdtek egy felújító végvágást. Szlovákiába szállítják papírfának, a hosszú tűzifának most nálunk nincs nagy piaca. Nyerges kamionok jönnek érte, ki kell szállítani az aszfaltos út mellé, mert az erdőterületen most épp nagy a sár. Onnan hordatom ki.”

Mónika sorsa korán eldőlt. Dédnagyapja az akkori erdőgazdaságnál volt lovas kocsis. És mivel a szülők, nagyszülők dolgoztak, öccsével nyaranta sokat voltak a dédszülőknél, akik kint laktak a hegy alatt.

„Dédi naponta vitt magával minket az erdőre. Ott már elkapott valami. Iskolásként érdekelt a régészet és a tengerbiológia is, de realitása az erdészetnek volt.”

Mátrafüredre járt technikumba, bár a szülei nehezen engedték, a „fiús szakma” és a kollégium miatt. Jó tanulóként ötödévben már engedéllyel dolgozhatott is. Majd vadgazda szakon végzett Debrecenben az egyetemen. Imádja a hivatását, az erdőt. „Soha nem egyforma, mindig más, színes, örökké változó.

Érdekel az erdő minden része, a pici mohától a nagy fákig. Első indíttatásom az volt, hogy kint legyek, és naponta mást csinálhassak. Később jött a gyerekek oktatása. A mi erdészetünknek nincs erdei iskolája.

Ha programot kérnek, akkor megyek, viszem a kellékes ládikómat az iskolába, óvodába, és »erdőbe néző tanórát« tartok. Szoktak hívni a madarak és fák napjára, Föld napjára, és vannak tematikus alkalmak.” E foglalkozások sikerét miniszteri elismerő oklevéllel értékelték. Ő maga is szeret újat tanulni, most a Soproni Egyetem erdőpedagógiai képzését vette célba, de idén a 18 és a 14 éves lánya iskolaváltása kap elsőbbséget.

Minka szappanja

Ropogós, friss sajtossal kínál, és közben nevetve meséli küzdelmeit a kovászetetés meg a házi szappankészítés összeférhetetlensége miatt. Merthogy a kovász nem állhatja a szappan lúgos párolgását. És ezzel máris a kedvenc hobbijánál tartunk. Megcsodáljuk különleges, egyedi színű-formájú-illatú kézműves szappanjai éppen száradóban lévő kollekcióját. Megtudjuk,

a szappanfőzés lehet meleg és lehet hideg eljárású. Ő az utóbbit gyakorolja, ami valójában már nem is főzés.

Lényege, hogy zsiradékokat elegyít azonos hőmérsékleten egy előkészített lúgoldattal, majd gyors keverés után formába önti a puding állagú masszát. A többi a kémia, a szaponifikáció dolga. Másnap a gyurmaszerűre megszilárdult szappantömböt fölszeleteli.

Fotó: Csatlós Norbert

Ebből élő bemutatót is kapunk. A szeletek ezután egy hónapig száradnak, míg használhatóvá válnak. Csak nézzük, szimatoljuk a szemrevaló szappanokat, amikről azért kiderülnek izgalmas részletek. A folyadékfázis alapja nála gyakran kecsketej vagy gyógynövényfőzet, ebbe az oldatba kerül majd a nátrium-hidroxid. A másik komponenst különféle zsírok, olajok adják. Kókuszolaj, olívaolaj, napraforgóolaj, shea vaj, kakaóvaj, pálmazsír, akár keverve.

Forrás: A Mi Erdőnk