Lapszemle

Mennyi fér egy erdésznő napjába?

Él Bátorban egy tűzrőlpattant erdész hölgy, akinek sokoldalúsága, kézműves tehetsége a hindu mitológia négy vagy nyolc karral ábrázolt Siva istenét juttatta eszembe.
Az olajokat melegíteni, a lúgot hűteni kell 42 °C-ra, úgy lehet elegyíteni. Mindig a lúgot kell az olajhoz önteni, és rögtön elő a botmixerrel!

Ilyenkor teszi bele a finom 100 százalékos illóolajokat, és ha színezni akarja, annyi részre osztja, ahány színt tervez. Kedveli a mica port, ami egy ásványi eredetű kozmetikai pigment. Felszeletelés után pecsétet nyom a még képlékeny anyagba, amivel jelzi, hogy az ő boszorkánykonyhájából került ki „Minka szappanja”.

Egy 2 kilós tömbből kb.16 szelet telik. Előttünk a tálcán egy fahéjas, narancsos szappan, csipetnyi mákkal, reszelt narancshéjjal, továbbá egy eukaliptuszos szappan fekete szénporral, teafaolajjal, benne csillogó himalájai só szemcséivel, meg egy propoliszos szappan méhviasszal. De a variációk száma határtalan, és Mónika fantáziája gazdag.

„Az egész úgy kezdődött, hogy a kisebbik lányomnak babakorában érzékeny, ekcémás volt a bőre, és a bőrgyógyászok nem tudtak segíteni. Egy ismerős ajánlotta a kecsketejes szappant. Vettem, kipróbáltam, és jó volt. Gondoltam, ebből úgyis sok kell majd, mi lenne, ha magam készíteném.

Így legalább azt is pontosan tudom, mi kerül bele. Amatőr módon kezdtem, könyvből, videóból, netről szedegettem össze a tudnivalókat, gyűjtöttem a recepteket.” A picinek a legtisztább natúrszappant készítette édesanyja, de ahogy a lányok nőttek, igényük támadt a színes, mintás, csillogós darabokra. Időközben a család is rákapott a mutatós, kellemes szappanokra, és az erdész hobbijából kitűnő ajándék lett rokonoknak, barátoknak.

Orchideák nyomában

Vendéglátónk konyhájában kenyér, mesés sütemények, ünnepi kalácsok, művészi igényű torták is készülnek. „Ezt is főleg a gyerekek kedvéért csinálom. Nekem játék a kísérletezés, ők meg örülnek a minél színesebb sütiknek. Édesanyám szereti a tokaji édes bort, találtam hozzá receptet, és megleptem egy tortával. Nagyon finomra sikerült.” A torták szépségének titkára is fény derül. „Rekeszekre osztott, üreges sütőformát használok, amit ügyesen meg lehet tölteni. Ez főleg a mousse tortákhoz, joghurtos tortákhoz ideális, mutatósan dekorálhatók és jól szeletelhetők lesznek tőle.”

A kertjébe elültetett sokféle gyógynövényből is kerül a konyhára. A finomságokat ehető virágok, gyógyfüvek díszítik, mint az ibolya, a mentalevél, a citromfű.

A szappanoknál pedig alap a kerti körömvirág, levendula, csalán, zsálya, rozmaring, kakukkfű és más jótékony füvek főzete, ahogy a tavaszi fiatal fenyőrügy puha levelei is.

Növényekről, virágokról szólva pedig Ficzere Mónika két újabb szenvedélyéhez érkeztünk. „Engem munka után is hív az erdő, muszáj mennem. Járom az országot, és ha értesülök olyan növényről, ami felénk nincs, megkeresem, lefotózom. Gyengém a vadon élő orchidea, kosbor. Vadász ismerős hívta fel a figyelmemet egy különös lelőhelyre: viszonylag kicsi, félhektárnyi bekerített marhalegelő, északi fekvésű, borókás domboldalon. Nem tipikus kosbornak való terület, mégis 400 tő Boldogasszony papucsát találtak, darabja negyedmilliós eszmei értékben! Emellett bíboros kosbort, agárkosbort, vitézkosbort, pettyes kosbort, és 30 tő icipici légybangót, amihez szó szerint le kell hasalni, ha fotózni akarod.

Magunhatatlan tavaszi látvány! Orchideás szakemberek szerint is szinte egyedülálló hazai lelőhely, ahol ennyi fajta van együtt ilyen gazdagságban.”

Forrás: A Mi Erdőnk