„Krumplit, hagymát, fokhagymát, káposztát, egyéb zöldségeket, szezonban a gyümölcsöt, alkalmanként savanyúságot, lekvárokat igyekszem a helyi őstermelőktől beszerezni, csakúgy a mézet is” – sorolta; általában összeszokott társaságok járnak hozzájuk, és előfordul, hogy a saját borukat hozzák. Férje gyerekkora óta a horgászat szerelmese, a halfogást már kisfiukkal is megszerettette. A vendégeknek süllőt, harcsát, amurt süt, ezeket jól lehet filézni, kevés szálkát tartalmaznak, szívesen fogadják.
„Nagyon szeretem az olasz ízeket, az aszalt paradicsomos, fetás csirkemell bébispenóttal is ilyen ihletettséggel született, igazi jolly joker. Három gyerek édesanyjaként azt gondolom, nagyon sok hatás ér, ami formálja a főzési szokásaimat és az ízvilágomat” – vallotta be Horváth Brigitta.
Fácán ramen
Hozzávalók: egy egész fácán, 3 sárgarépa, 2 petrezselyemgyökér, 1 kisebb karalábé, 1 kisebb zellergumó, babérlevél, só, szemes bors, 1 vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, cérnametélt, 6 fürjtojás, 2 újhagyma, 4 szelet prosciutto szójaszósz, algalap.
Elkészítés előtt a keményre főtt tojásokat 24 órát szójaszószban pácoljuk. A hozzávalókból levest főzünk, majd főtt zöldségekkel, tojással, tésztával, algalappal, sonkával, karikára vágott újhagymával tálaljuk.
Sült bárány narancssalátával, burgonyakrokettel
Hozzávalók: 80-100 dkg báránykaraj, só, bors, fokhagyma, rozmaring, olaj.
Vegyes salátához 2 narancs, olívaolaj, balzsamecet, só, bors, 1 nagyobb cékla, 1 gránátalma.
A báránykarajt előző nap bepácoljuk a hozzávalók felhasználásával. Folpackba csomagolva egy napra a hűtőbe tesszük. Forró zsiradékon hirtelen körbepirítjuk, majd 160 °C-on kb. 45 perc alatt megsütjük. Szeletelve tálaljuk.
A vegyes saláta elkészítéséhez a céklát megsütjük, felkockázzuk, a narancsot lehártyázzuk, cikkekre szedjük vagy szeletekre vágjuk. Összeállítjuk a salátát, meglocsoljuk olívaolajjal, balzsamecettel, sóval, borssal meghintjük. Végül ráhelyezzük a bárányszeleteket és a burgonyakrokettet.
Mákosguba-torta
Hozzávalók: 8-10 szikkadt kifli felkarikázva, 400 ml 3,5%-os tej, 1,5 ml 30%-os tejszín, 40 g vaj, 2 tojássárgája, 40 g porcukor, 40 g méz, 80 g darált mák, 1 citrom reszelt héja, 1 vaníliarúd, mézeskalács-fűszerkeverék.
Az erdei gyümölcszseléhez 250 g erdei gyümölcsmix (mirelit), 0,5 dl vörösbor, ízlés szerint cukor,1 vaníliás cukor, zselatinfix.
A krémhez 20 dkg vaj,15 dkg porcukor, 2 tojássárgája, 2 csomag vaníliás cukor, 1 csomag vaníliás pudingpor, 2,5 dl tej.
Fehér csokis ganache-hoz 100 ml 30%-os tejszín, 300 g fehér csoki.
A tejet a tejszínnel, vajjal felmelegítjük, a vaníliás cukrot a tojássárgájával, porcukorral, mézzel habosítjuk, majd felengedjük a tejjel, és ráöntjük a kiflikarikákra. Meghintjük a citromos, mézeskalács-fűszeres mákkal, összeforgatjuk, sütőpapírral bélelt tortaformába nyomkodjuk, meglocsoljuk pici mézzel, és 170 °C-on 25 perc alatt megsütjük.
A gyümölcszseléhez a gyümölcsöt az ízesített borban megfőzzük, hozzáadjuk a zselatinfixet, majd ahogy hűl, rátesszük a megsült gubára. Ezután a krémet készítjük el, amihez a pudingport kikeverjük a tejjel, sűrűre főzzük, majd kihűtjük. A vajat kikeverjük a porcukorral, vaníliás cukorral, majd a kihűlt krémet rákenjük a gyümölcszselére. Végül felmelegítjük, de nem forraljuk a tejszínt, beledaraboljuk a fehér csokit, amit aztán felolvasztunk. Ha szobahőmérsékletűre hűlt, a ganache-t rácsorgatjuk a torta tetejére.