Lapszemle

Negyedszivarnyi kirándulás

Mi kell egy jó kiránduláshoz? Felkészülés, tervezgetés térképpel, néhány könyvvel, vagy az ezeket kiváltó korszerű eszközökkel. Beszélgetés az úti célt jól ismerő barátokkal. Vidám, befogadó, figyelmes részvétel.

Első állomásként az évszázados Rúzsafát, azaz Rózsa Sándor fáját kerestük fel. A Békés vármegyei Kondorostól Ásotthalomig vagy a Délvidékig számtalan emlék kötődik a hírhedt betyárhoz. Emléke az elmúlt másfél évszázad alatt kifényesedett, akár egy népmese. Érdemes tehát megállni és megcsodálni a bizonyára 200 évnél is idősebb szürke nyárfát, és elgondolkodni az idő múlásán, annak sokszor megszépítő tulajdonságán. Elhaladva a levörösödött tűjű fenyőfoltok mellett, a Bedő-ligetet vettük célba. A Bedő Albert országos erdőmester tiszteletére telepített vegyes fafajú, közel 100 éves érintetlen erdő egy igazi homokhátsági paradicsom.

A 30 méter magas faóriások között összetört, korhadó törzseket kerülgetve haladhat az ember. Közben kékcinkék hívják fel magukra a figyelmet buzgó, családias csiviteléssel.

Fekete harkály rikoltása emlékeztet gyerekkoromra, hiszen édesapámmal itt láttam az első példányt a Dél-Alföldön. Akkoriban kezdett elszaporodni, és azóta is állandó madara a nagyobb erdőségeknek. Meglátni azonban csak egy nagy fakopáncsot sikerült, amit a munkája nyomán lehulló kéregdarabok árultak el.

Homoki báránypirosító

Figyelmemet azonban néhány pusztulásnak indult, összetört, de az élethez sarjhajtásokkal ragaszkodó, öreg vénic-szil köti le. Móra Ferenc Georgikon könyvében megírt A fák jelleméről című értekezése férkőzik a gondolataimba. Erről a fajról ugyan nem írt, de akár írhatott is volna. Öreg, inas, nem szívesen mozduló, erdőket, vizeket ismerő emberre hasonlítanak. Még kapaszkodnak az életbe, egy-egy hajtásukkal mesélnek a régi szép időkről, biztatják a fiatalokat, hogy nem szabad meghátrálni. Az élet szép, akárcsak a meleg színekben pompázó őszi, felemás oldalú szillevél.

Írók a tölgyekről

„Méltóságukat szemmel láthatóan legjobban érzik a tölgyek. Higgadtak, tempósak, fölényesek ezek a fekete derekú, kevély fák, még a makkjukat is olyan halkan potyogtatják, mint született főrendek a szót.” (Móra Ferenc: A fák jelleméről, részlet)

„A jelenlegi királyhalmi új iskolától keletre mintegy másfél kilóméterre volt egy tölgyfaerdő a homokon is, Ásotthalma környékén. E tölgyfaerdőcske eredetét a törökkiűzetés idejére teszik, ugyanis azon szétszórt makkokból származottaknak lenni mondatnak, melyeket a török kergetésekor az ott tanyázó hadak lovai számára abraknak odahordattak.” (Kiss Ferenc)

Forrás: A Mi Erdőnk