Lapszemle

Negyedszivarnyi kirándulás

Mi kell egy jó kiránduláshoz? Felkészülés, tervezgetés térképpel, néhány könyvvel, vagy az ezeket kiváltó korszerű eszközökkel. Beszélgetés az úti célt jól ismerő barátokkal. Vidám, befogadó, figyelmes részvétel.

A leszakadt tölgyágon új élet telepedett meg

Kihívások napjainkra is jutnak. Lunka Lajos erdőmérnök kollégám hosszan ecsetelte a déli határ menti illegális migrációból eredő károkat és hátrányokat. Az erdészet és a lakosság közös erővel sziszifuszi küzdelmet folytat az irdatlan mennyiségű szeméttel, a kerítések rongálásával, az ismétlődő gyújtogatásokkal. Most, hogy a szerbiai oldalon is keményebben fellépnek a jelenség ellen, talán esély lesz némi javulásra. Az elhagyott, rommá tört csempészautók elszállítása már elkezdődött. Ha a jelenlegi helyzet fennmarad, tavaszra ismét gyönyörködhetünk a homokbuckák erdeiben. A közösségi oldalakon már megjelentek az örvendező hírek: újra lehet erdőt járni, töltekezni, kikapcsolódni az ásotthalmi erdőkben. A közösségeknek esélyük lett, hogy újra élhetővé tegyék ezt a vidéket. Már nem először.

Az elmúlt két évben a természet is próbára tette az erdőket és az erdőkért felelős szakembereket. Pongó Gyulával az erdészet kirándulásra is ajánlható területeit kerestük fel, de figyelmünket nem kerülhette el az elmúlt két rendkívül aszályos esztendő kártétele.

A megvörösödött tűlevelű erdei- és feketefenyők segélykiáltását már az 55-ös útról észre lehetett venni. Az erdőségben beljebb haladva, egyre csak az a kérdés erősödött bennünk: Hogyan tovább? Milyen fafajjal, milyen eszközökkel, milyen technológiával és nem utolsósorban miből finanszírozva lehet elkezdeni a károk felszámolását, figyelembe véve a fenntarthatóságot és a folyton változó természeti körülményeket.

Erdő az ásotthalmi homokbuckákon

Advent időszakában él bennünk a remény, hogy sikerül megoldást találni a gondjainkra. Nemsokára itt a karácsony, majd egyre növekszik a fény, nyúlnak a nappalok. Tavaszra már folyhat a kármentés, és kezdődhet az erdők helyreállítása.

A tölgyeket védő fenyők pusztulnak

Forrás: A Mi Erdőnk