Lapszemle

Megérteni és megszeretni

Hiánypótló kiadvány jelent meg Szarvas Pongrác tollából.

A kötet nemcsak Gemenc különleges növény- és állatvilágát mutatja be, de egységében szemléli mindazt a csodát, amely a Sárköz néprajzával, a halászok, vadászok, madarászok és pákászok életmódjával, az itt élő emberek kultúrájával, valamint ennek a különleges ártéri tájnak a keletkezéstörténetével írható le.

„Gyönyörködve a tájban, vélhetnénk, hogy a természet szeszélyéből született, de valójában nem csak a folyamnak köszönheti kincseit, amit ma csodálunk és óvunk, az nagyrészt az ember műve.”

A sokoldalú, a rész és egész viszonyát összetettségében, holisztikus szemlélettel elénk táró könyv egy igazi unikumot is tartogat az olvasó számára, ez pedig nem más, mint a szerző művészi kötetillusztrációja. Mindez nem véletlen, hiszen Szarvas Pongrácot elsősorban grafikusművészként ismeri a műkedvelő nagyközönség. A könyvben tehát fontos szerepet játszik a vizualitás is. A csodálatos grafikák mellett a Kalocsai Főegyházmegyei Levéltár korabeli térképmásolatai, a Gemenci Állami Erdei Vasút nyomvonalrajza, a gímszarvasról és egyéb nagyvadról készített színes természetfotók, festményreprodukciók mindegyike azt a célt szolgálja, hogy Gemencet ne csak értse, de meg is szeresse az érdeklődő.

Turkáló vaddisznók

A kötet írója, aki a gemenci erdőgazdaság munkatársa, így vall indíttatásáról a bevezetőben:

„Baján születtem, itt is élek, Gemenc és a halászlé »fővárosában«. A gyermekkorból családi kirándulások, vízparti bográcsozások emléke dereng elő – akkor láttam először vaddisznót, rókát –, talán innét a vonzalom az erdőhöz és lakóihoz. Azóta járom Gemenc sáros-poros útjait, és mivel a munka mellett a hobbi is hozzá köt, vállalkozni merek bemutatására.”

Ártéri erdő szarvasokkal – a karapancsai bika

Szürke gém, bakcsó, nagy kócsag

A kiadvány több tudományterület Gemenccel kapcsolatos kutatási eredményeit befogadható tartalommá sűríti. A szerző sok forrásból dolgozott: „A papírra vetettek előadások, visszaemlékezések, publikált kutatások és az irodalomjegyzékben felsorolt művek, valamint saját megfigyeléseim nyomán születtek.”

Méreténél fogva a kötet a hátizsák külső zsebében is elfér, így nagyon értékes útitársa lehet a természetszerető túrázóknak, kirándulóknak. A kéziratot 2021-ben zárták le, a könyv a Gemenc Zrt. gondozásában és a Gemenci Erdőért Közhasznú Alapítvány támogatásával 2022 végén jelent meg.

A kötetet Pörbölyön, az erdőgazdaság Ökoturisztikai Központjának ajándékboltjában lehet megvásárolni.

 

Forrás: A Mi Erdőnk