Lapszemle

Az Apponyiak nyomában

Tolna a titkok világa. Lágy hullámokba merevedett dombok rejtenek apró falvakat, templomokat, kápolnákat. Kis magyar történelem az egész vidék, ahol egyszerre van jelen az érintetlen természet és a mély hagyományokon alapuló kultúra.

A kisvendéglőnek már a megjelenése is rabul ejtő, régi fagerendák, öreg téglák adják az enteriőrt. A konyhán nyomot hagyott a betelepült sváb, illetve székely lakosság is. Mindketten őrzik hagyományaikat. Mások a szokások a disznóvágásnál, másféle kolbászt és hurkát töltenek, a székelyeknek almás kalácsa, a sváboknak gőzgombóca van.

Azt szeretnék – kanyarodott vissza Gál László Annafürdőre –, ha jönnének gyerekcsoportok, családok a turistaházba, de lehet ott üzleti célú csapatépítéseket, vagy esküvőket is tartani.

Fontos, hogy a bakancsos turista és az öltönyös vendég is jól érezze magát.

Aki több napot szeretne eltölteni Annafürdőn, bérelhet kerékpárt és gyalogtúrákat tervezhet. Második éve szerveznek teljesítménytúrát Tolnai Zöldút néven, amibe bekapcsoltak 8-10 bájos települést is, ők biztosítják a helyi frissítőket és a lelkes önkénteseket.

Závodon meg kell nézni a Fachwerk házat, Mucsiban a „múmiát”. Gróf Apponyi Antal diplomata Rómában jártakor, jó munkája elismeréseként a pápától egy római kori keresztény vértanú ereklyéjét kapta. A csontvázat viaszfigurába tették, és felöltöztették egy római katona ruhájába. Ma is megtekinthető a templom oltára alatt. A hőgyészi csicsói kápolna a Mária-zarándoklat útvonalába esik, és Annafürdőtől erdei úton csak 6 kilométerre áll a papdi kápolna, amit a közelmúltban újítottak fel.

„Minden településnek megvan a maga hagyományos pincesora, talán kevésbé felkapottak, de éppen ez a jó bennük. Érdemes Dúzson benézni a Lehmann Pincéhez, olyan, mintha Toscanában járnánk, de a Tolnai Zöldút állomásain is van lehetőség borkóstolón részt venni”

– hívta fel a lehetőségekre a figyelmet Gál László.

Anna rózsája

Hozzávalók a tésztához: 10 tojás, 25 dkg finomliszt, 20 dkg cukor, csipetnyi só. A krémhez: 15 dkg sótlan teavaj, 50 dkg mascarpone, 11 dkg porcukor, 1,5 tk. vaníliaaroma. A lekvárhoz: 1 kg szamóca, 20 dkg cukor, 4 illatos bordó rózsa virágszirmai, 1 tasak pektin. Díszítés: pörkölt, tört törökmogyoró-darabok, mentalevél.

10 tojásból piskótalapot készítünk. Mivel sütőport nem teszünk bele, a fehérjét nem teljesen keményre verve adjuk a masszához, ezáltal a tészta szépen megemelkedik. A híg tésztát egy kb. 40×33 centiméteres sütőpapírral kibélelt tepsiben 180 °C-on megsütjük. A vaníliáskrémhez a szobahőmérsékletű teavajat a porcukorral együtt habosra keverjük, majd hozzáadjuk a mascarponét és a vaníliaaromát. A lekvárhoz a konyhakész szamócát és a fehér végeitől megtisztított rózsaszirmokat botmixerrel pépesítjük, és lassú tűzön felforraljuk. Amikor forr, hozzáadjuk a 20 dkg cukorral elkevert pektint, és további 2-3 percig forraljuk. A kész lekvárt egy hőálló üvegbe tesszük.

A kihűlt piskótalapot két részre vágjuk, mert majd egymásra fognak kerülni. Mind a két lapot megkenjük kb. 2 dl már hideg szamócalekvárral, és kb. 4 órán keresztül hagyjuk, hogy a tészta beszívja. A vaníliáskrém kétharmad részét a lapok közé töltjük, 4-5 órára hűtőbe tesszük, hogy a krém megdermedjen. A rétegelt tésztából magas falú, 5 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval mini hengereket szaggatunk. A megmaradt krémmel bekenjünk a sütemények oldalát, és mogyoróba forgatjuk. A sütemény tetejét lekvárral, mentalevéllel díszítjük.

 

Lehet, hogy egy-egy ilyen látványosság önmagában nem lenne elég vonzó, de egymásra fűzve már izgalmas programlehetőséget kínál. Nem is gondolnánk, mennyi érték bújik meg a kis tolnai falvak között. Nagy előnyük, hogy nincsen ipar, tiszta a környezet, nincsenek tájsebek. Aki szeretne egy kicsit kikapcsolódni a zajos világból, miközben aktív pihenésre vágyik, az keresse fel Annafürdőt. gyulajzrt.hu/turizmus

Fotók: Gulyás Attila, Keresztes László, Kiss Gergő

Forrás: A Mi Erdőnk