Lapszemle

Az Apponyiak nyomában

Tolna a titkok világa. Lágy hullámokba merevedett dombok rejtenek apró falvakat, templomokat, kápolnákat. Kis magyar történelem az egész vidék, ahol egyszerre van jelen az érintetlen természet és a mély hagyományokon alapuló kultúra.

Az elavult vadászházat több lépésben alakították át hangulatos turistaházzá

„Erdei iskolásaink főképp tavasztól nyár elejéig jönnek, a másik turnus pedig szeptembertől október végéig. Terepen tartjuk a foglalkozásokat, és a programokat próbáljuk úgy szervezni, hogy élmény legyen a gyerekeknek: megtapinthatják, meghallhatják, és akár meg is kóstolhatják, amiről beszélünk. Mintha mézesmadzagot húznék előttük. A mobiltelefont azonban nem hozhatják, mert közösségromboló hatása van” – ezzel jelezve Viktória, hogy a gyerekeket igyekszik minél jobban kimozdítani a komfortzónájukból.

Régebben az emberek sokkal közelebb éltek a természethez, tudták, melyik rügyet, hajtást, növényi részt mire lehet használni. Viktória számára az etnobotanika az egyik legizgalmasabb téma, amit a gyerekekkel is szeretne megosztani.

Megkóstoltatja velük a tyúkhúrt, a csalánt, a zamatos turbolyát. Elmondja, hogy a salátaboglárka a lusta asszony salátája, mert aki ősszel nem vetett, annak tavasszal csak ez volt. A hárs levelének pedig szív alakja van, nem is lehet más, mint a szeretet fája. „Az erdei iskolás csoportok étkeztetését a közeli szakiskola oldja meg, de nálunk van egy tüneményes erdei kisvendéglő, a Bükkfaló. Bár éppen egy szívvel-lélekkel megáldott lelkes üzemeltetőt keresünk, most is nagyon népszerű a turisták körében. Arra törekszünk, hogy minél több olyan étel jelenjen meg a kínálatban, ami erdei alapanyagokra épül.”

Csalánleves (Erdélyben Csihányleves)

Hozzávalók személyenként: 2 nagy marék fiatal csalánlevél, 1 tojás, 1 szelet húsos szalonna, 1 gerezd fokhagyma, 1 kanál tejföl, 1 kanál olaj, csipetnyi só, bors, liszt, kapor.

A megtisztított fiatal csalánleveleket sós vízben néhány percig főzzük, leszűrjük, utána apróra vágjuk. Kevés olajon az apróra vágott fokhagymát megpirítjuk, majd hozzáadjuk a feldarabolt csalánlevelet. Feltöltjük annyi vízzel, ami ellepi, sózzuk, borssal ízesítjük. Amíg lassan forr a csalánleves, az apróra vágott szalonnát serpenyőben kisütjük, és ráütjük a felvert tojást.

A kész rántottát apróra daraboljuk, beletesszük a csalánlevesbe, és rövid ideig főzzük. Kevés lisztből, tejfölből (vagy tejből) friss kaporlevéllel habarást készítünk, és beleöntjük a levesbe. Ízesíthetjük citromlével vagy ecettel. Ugyanez készülhet medvehagymával vagy salátával vegyesen is.

Forrás: A Mi Erdőnk