Lapszemle

Élményszerű ismeretszerzés a Mátra szívében

A mátrai kisvasút hosszabbik vonala a Szalajka-tisztáshoz vezet, amely a hegység meghatározó turisztikai csomópontjává vált az elmúlt időszak fejlesztéseinek köszönhetően.

Szalajka

Sokan Szilvásváradra gondolnak a Szalajka szó hallatán, pedig ez az elnevezés több helyen is felbukkan az Északi-középhegységben. A szalajka ugyanis tótul hamuzsírt jelent, amely egykoron nagyon fontos terméke volt a hegyvidéki erdőségeknek. A 18. században nagy kiterjedésű bükkös erdő faanyagát égették el, hogy a fa hamujából kinyerjék a szappankészítéshez és üveggyártáshoz szükséges lúgos hamuzsírt. E tevékenységnek az ásványi kálisó telepek felfedezése vetett véget az 1850-es években, akkor az erdőségekbe betelepült emberek átálltak a szénégetésre.


szarvasbogár rókagomba kosár

A tablókon bemutatjuk a térség élővilágát

A tanösvény egy hangulatos pontján pihenőhely várja az erdőjárókat. Az elődeink által kialakított forrásfoglalást József Attiláról nevezték el, hűs vizére a szárazabb nyarakon is számíthatunk. A közelben álló tablók az erdőművelés szerteágazó tevékenységéből adnak ízelítőt. Az egyik az erdők felújításáról, a másik pedig a természetközeli erdőművelési módokról tájékoztat. A következő állomáson a fakitermelés munkafolyamata ismerhető meg az erdei fatermékekkel és minden más javával az erdőknek.

erdei vasút Mátra

Már az is nagy élmény, hogy kisvasúton érkezhetünk a kiindulási pontra

Az utolsó állomás a vadgazdálkodásé. Megismerhetjük a Mátra vadászható nagyvadfajait és a vadászati módokat is. A Szén-patak újbóli keresztezésével erdei sétánk végére érünk. Onnan csak pár lépés az erdei szálláshely, de egy rövid sétával a kiindulópontra is visszatérhetünk.

A Mátrafüredi Erdészeti Erdei Iskola környezeti nevelési programjának kiemelt helyszíne a tanösvény. A táblák ismeretanyagából játékos feladatsort állítottunk össze az erdei iskolás csoportoknak, melyet előszeretettel használnak az erdei vándortáboros diákok is.

Dudás Béla
EGERERDŐ Zrt.

Forrás: A Mi Erdőnk