Lapszemle

Élményszerű ismeretszerzés a Mátra szívében

A mátrai kisvasút hosszabbik vonala a Szalajka-tisztáshoz vezet, amely a hegység meghatározó turisztikai csomópontjává vált az elmúlt időszak fejlesztéseinek köszönhetően.

A felújított Szalajka-ház, a tizenöt éve létesített erdei pihenőhely a tágas filagóriával, a nemrég átadott erdei játszótér birtokba vétele mellett természetrajzi ismereteinket is bővíthetjük, ha végigjárjuk a Szalajka-tanösvényt.

Gyöngyöstől háromnegyed órás vonatút után érkezünk meg a kirándulóhelyre. A végállomáson az erdei kerékpározást szervizpont támogatja. Ha a sárga kerékpáros piktogramot követjük keleti irányban, hamar rátalálhatunk a tanösvény nyomvonalát mutató T jelzésre. A másfél kilométeres ösvény egy hurkot ír le, és a Szalajka-háznál ér véget. Nyolc állomása szusszanásnyi távolságra követi egymást.

Szén-patak erdei tanösvény

Egy szakaszon a Szén-patakkal párhuzamosan halad a tanösvény

Az indítótábla körül elterülő több mint 120 esztendős gyertyános-tölgyes erdő része az egykoron messze földön híres egri érseki uradalom tölgyeseinek.

Hazánk ikonikus fafaja a kocsánytalan tölgy, amelyet robosztus szépsége, hosszú élete mellett sokoldalúan használható, kortalanul értékes faanyaga jellemez. Az első ismertetőtábla ezt az erdőtársulást mutatja be.

Az értékes kocsánytalan tölgyön kívül rendkívül sok fafaj megtalálható még az erdőtípusban, amely kiterjedt területen található nemcsak a Mátrában, hanem hazánk más domb- és hegyvidékein is. Épp ezért jelentős természeti értéket őriznek ezek az erdők. A következő állomáson a Mátra emlős- és madárvilágába kapunk betekintést. A legkisebb testű cickánytól és a miniatűr énekesmadár királykától rendkívül színes a paletta egészen a két méter szárnyfesztávolságú parlagi sasig és a többmázsás gímszarvasig. Ha most készítenénk a tablókat, a farkasnak és a barnamedvének – mint újonnan megjelenő fajok – is helyet kellene adnunk.

A tanösvény környezetének üde erdői kiváló gombázó helyek. A következő állomáson hat közkedvelt ehető gombafajt mutatunk be azon mérgező párjaikkal, amelyekkel könnyen összetéveszthetők. Fontos megjegyeznünk, hogy a gombás táblákról megszerezhető tudás a legtöbb esetben nem elegendő a fajok biztos azonosításához, tekintsük inkább figyelemfelhívásnak a gombagyűjtés veszélyeire!

Szalajka-ház

Az erdei iskola szálláshelye

Forrás: A Mi Erdőnk