Lapszemle

Egy nyelvet beszélnek

„Akinek belement a homok a cipőjébe, az örökre itt marad” – idéztük fel egy korábbi beszélgetésünket Andrésiné dr. Ambrus Ildikóval, az ásotthalmi Alföldi ASzC Bedő Albert Erdészeti Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium igazgatójával.

„A doktoranduszi években órákat is kellett tartanom. Eleinte nagyon furcsa volt, hogy három-négy órát készültem egy negyvenöt perces előadásra, és a hallgatók kevésbé figyeltek” – mosolygott a KEFAG Zrt.-nél a jelenlegi erdőgazdálkodási és természetvédelmi osztályvezető. Bár úgy érzi, több az irodai munka, mint amennyit az erdőben tölt. Szabadidejében sportolni, zenét hallgatni – elárulja, valamikor zongorázott –, síelni szeret, imádja a hegyeket. A motorfűrész sem idegen tőle, mint meséli, a fizikai munka mindig kikapcsolja. Csendben jegyzi meg, érdeklődik az autók iránt, a család egykori Trabantját visszavásárolta és felújította.

Húga, Réka bármilyen pályára mehetett volna, mégis Sopront, az erdészetet választotta. Ahogyan meséli, beleivódott a természet szeretete, aminek nagy szerepe volt, hogy jó példát látott a családban.

A végzést követően szintén maradt Sopronban a hároméves doktori képzésen, mellette pedig elvégezte a mérnök-közgazdász szakot. Ma Gemencen él, a Gemenc Zrt.-nél dolgozik, ahol kezdetben üzemtervezőként járta az erdőt, most erdőgazdálkodási előadóként tevékenykedik. Férje, Zoltán szintén ugyanott erdőmérnök, erdőművelési és vadászati műszaki vezető. Szinte az erdő közepén laknak, a szarvasbőgést a nappaliból is hallják. Sopronról, az ott töltött egyetemi évekről mind a négyen ugyanazzal az átéléssel beszélnek. Bár az évtizedes különbség sok átalakulást hozott a város életében, megváltoztak a nevek, eltűntek házak és újak épültek, de az érzés nem változott. Évszázados hagyományok formálják az erdésztudatot.

Közös könyvek

Annál már sokkal tapasztaltabbak, hogy vérre menő szakmai vitákat folytassanak a családi asztalnál. Bár nem biztos, hogy mindig mindenben egyeznek, túlnyomórészt egy véleményen vannak. Kíváncsiak, mit dolgoznak a gyerekek, ezen keresztül talán jobban megértik őket. Soha nem szóltak bele a munkájukba, mindig meghagyták a döntési szabadságukat. Csodák csodájára, a legtöbb szituációban ugyanúgy döntöttek, ahogy a szülők tették volna.

„Nagyszerű élmény, amikor hazajönnek a gyerekek, leülünk az asztalhoz, és csak záporoznak a szakmai kérdések. Ugyanazt a nyelvet beszéljük. Emellett sok közös publikációt készítünk, az utóbbi három évben látott napvilágot két könyvünk, amiben mind a négyen szerzőként szerepelünk.

Réka a taplógombák bogárközösségét vizsgálja, míg Dani a futóbogarakat tanulmányozza, az édesapa „madaras”, én pedig az erdei termőhely témakörébe ástam bele magam. Jól kiegészítjük egymást. Az egyik Az ásotthalmi Tanulmányi erdő állatvilága, a másik pedig Az ásotthalmi Tanulmányi erdő növényei és gombái címmel jelent meg. Színes, ismeretterjesztő, hiánypótló művek születtek. Mindkettőnek a férjem a szerkesztője, aki a Tanulmányi erdőt vezeti” – mondta Ildikó.

A szülők örömmel nyugtázták, hogy mind a két gyerekük a szakmán belül találta meg a helyét. Erdészberkekben az Andrési név ma már az ország három területén is – Ásotthalom, Gemenc és Kecskemét térségében – jól cseng, s ehhez vegyük hozzá az anyai nagyapát, aki Szombathelyen bizonyított. Talán a legfiatalabb, a néhány hónapos Blanka lesz a negyedik erdészgeneráció a családban?

Forrás: A Mi Erdőnk