Lapszemle

Gazdálkodás a Gerecse dombjai között

Varietas delectat, azaz a változatosság gyönyörködtet. Cicero megállapítása sok minden máshoz hasonlóan a természeti környezetünkre is igaz.

Erdők mélyén

Többnapos túra tervezése esetén igazán különleges szálláshely ajánlott. Az Alsóvadácsi Panzió egy erdei tisztáson helyezkedik el, de aszfaltút mellett, tehát személyautóval is egyszerűen megközelíthető. Mivel egy mély völgy alján bújik meg, térerő még nyomokban sincsen, így a nagyvárosi életformából kiszabadulni vágyóknak ideális szálláshely. Wifi persze van az épületben, így esténként, a fárasztó hegyi túrából a szállásra érkezve a sürgős e-mailek intézésére vagy a kedvenc sorozat megtekintésére egyaránt van lehetőség.

Alsóvadácsi Vadászpanzió budapesti erdőgazdaság Gerecse

Az erdő mélyén bújik meg az Alsóvadácsi Vadászpanzió

A Süttői Erdészet üzemelteti a Neszmélyi Arborétumot, mely szintén kiváló túracélpont. Egzótákban gazdag a kert, néhány egészen ritka fafaj is megtalálható itt.

Mivel a hegység alapkőzete mészkő, rengeteg barlangot rejt. Sok közülük gazdag régészeti és őslénytani lelőhely, és népes denevérkolóniáknak, köztük ritka denevérfajoknak ad otthont.

A leírtak egyértelműen igazolják a Gerecse, ezen belül a Süttői Erdészeti Igazgatóság területének páratlan változatosságát. A helyi erdészek tehát különféle természeti adottságok között dolgoznak az ottani erdők fenntartásáért, egyúttal a sokrétű – erdészeti, honvédelmi, természetvédelmi, turisztikai – célok összehangolásáért. Mindezt felelősségük tudatában, elkötelezetten teszik.

Horváth Iván
vezérigazgató-helyettes
Budapest Erdőgazdaság Zrt.

Forrás: A Mi Erdőnk