Lapszemle

Gazdálkodás a Gerecse dombjai között

Varietas delectat, azaz a változatosság gyönyörködtet. Cicero megállapítása sok minden máshoz hasonlóan a természeti környezetünkre is igaz.

Természetvédelmi szempontok

A Gerecsében a Süttői Erdészeti Igazgatóság alá tartozó állami tulajdonú erdők is igencsak változatosak, viszont mivel ezek honvédelmi rendeltetésűek, gazdasági hasznuk átlag alatti. Természeti értékük persze magas, nem véletlen, hogy a Gerecse Tájvédelmi Körzet és a Süttői Erdészet területe nagyrészt fedik egymást.

A természetközeli, a természetes folyamatokat érvényesítő erdőgazdálkodás messzemenően kielégíti a természetvédelmi célokat. A rezervátum szemléletű természetvédelem ugyanis napjainkra meghaladottá vált.

A klímaváltozás következményeként az ökoszisztémák – így erdeink is – átalakulnak, és sajnos leginkább állapotromlást eredményeznek. Ha az erdészet nem avatkozik be az erdei ökoszisztémába, a degradálódás a természeti értékeket is veszélyezteti, sőt eltűnésüket okozza. A védendő értékek megőrzését – legyenek azok ritka növények vagy állatok, esetleg egy életközösség – a gondos, a klímaváltozás hatásait figyelembe vevő erdőgazdálkodás szavatolja. Ha ezt szem előtt tartva kezeljük erdeinket, a védett természeti értékek fennmaradásának is nagyobb az esélye, mint teljes érintetlenség esetén.

bükkös Gerecse erdészet budapest erdőgazdaság

Mi még találkozhatunk bükkösökkel

A Süttői Erdészet a korábbi évtizedekben megszokott egysíkú, leggyakrabban egyetlen vagy kevés fafajt tartalmazó erdők kialakításával szemben a változatos, sok fafajt tartalmazó, úgynevezett elegyes erdők létrehozására törekszik. Munkáját a helyi természetvédelmi szervek munkatársai támogatják, azonban az erdészet szakemberei gyakran ütköznek akadályba a valamelyest elmaradott erdészeti szabályok miatt.

Honvédelmi rendeltetés

A természetvédelmi erdőkezelés mellett egy másik, mondhatni különleges igényt is ki kell elégíteni ezeken a területeken. Itt ugyanis honvédelmi rendeltetésű erdők találhatók, bennük különleges lőtér és gyakorlótér is üzemel. Ez a körülmény sokszor a megszokottól eltérő megközelítést kíván; nem mellesleg a honvédségi gyakorlatok ideje alatt tilos a közlekedés a területen, beleértve a turistaforgalmat is.

A korlátozásoktól eltekintve a turizmus igen élénk a Gerecsében, ennek fejlesztéséhez az erdészet is hozzájárul: Tardos település külterületén, az Alsóvadácsi Panzió közvetlen közelében, a Vöröshídi kőfejtőnél létesített lombkorona-tanösvényt. A 105 méter hosszú acélpálya legmagasabb pontja mintegy 12 méter, amely valóban az ott lévő tölgyek és gyertyánok lombkoronájába vezeti a kirándulókat.

A lombkoronaösvény autóval megközelíthető és kerekesszékkel is bejárható. Kedvelt kirándulóhely, a szomszédos kőfejtőben pedig erdei pihenőhely és tűzrakó várja a kirándulókat.

A ferde síkú, körpálya formájú, statikai bravúrként is számon tartott lombkoronaösvény közvetlen közelében található a Gerecsét bemutató geológiai tanösvény, mely szintén különleges élményekkel gazdagítja a kirándulókat.

Forrás: A Mi Erdőnk