Lapszemle

Gazdálkodás a Gerecse dombjai között

Varietas delectat, azaz a változatosság gyönyörködtet. Cicero megállapítása sok minden máshoz hasonlóan a természeti környezetünkre is igaz.

A különböző domborzati formák magukkal ragadnak, nem is tudjuk sokszor, hová nézzünk, mit is jegyezzünk meg a sok-sok látnivalóból. A Gerecsét is ilyen sokszínűség jellemzi, és a keskeny, szurdokszerű völgyek, széles, gyönyörű panorámát kínáló kilátópontok a turistákat is vonzzák. Egész évben járják a kanyargós ösvényeket, másszák a meredek kőfalakat. A Gerecse nagy részén az állami tulajdonú erdőket a Budapesti Erdőgazdaság Zrt. Süttői Erdészeti Igazgatósága kezeli, és a domborzati változatosság az erdőkben is érvényesül.

A Duna nyugat–keleti folyása mentén, a Dunakanyarhoz közel terül el a Gerecse, a csaknem 50 százalékos erdősültséggel büszkélkedő hegység. Mintegy 30 kilométer hosszan húzódik legnagyobb folyónk déli partja mellett, és nagyjából ugyanilyen távolságra nyúlik be az országhatártól. A tengerszint feletti magassága 110 és 630 méter között változik.

Gerecse budapesti erdőgazdaság erdészet hegy erdő

Az erdőállományok igazodnak a különböző adottságokhoz. A klímaváltozás miatt a területről inkább előbb, mint később eltűnő bükkösökkel – ha unokáink már nem is – mi még találkozhatunk, de a tölgyes, cseres, kőrises erdők mellett a déli oldalakon molyhos tölgyesekbe, alacsony faegyedekkel jellemezhető, cserjéket felvonultató karsztbokorerdőkbe is eljuthatunk. Ez utóbbiak felnyíló részein nyílt és zárt sziklagyepek is előfordulnak.

A felhagyott bányák is kedvelt turistacélpontok

A felhagyott bányák is kedvelt turistacélpontok

A Duna partján fekvő települések hajdan hazánk egyik ipari központjának számítottak.

Süttő, Lábatlan, Nyergesújfalu igazi gyárvárosok voltak – Süttő és Tardos márványáról is ismert.

A 200 millió évvel ezelőtt, a triász korban keletkezett hegység nagyrészt mészkőből áll, ennek vöröses színű változata a piszkei (vagy tardosi) márvány, míg a süttői márvány inkább sárgás színezetű, kiváló minőségű mészkő. A bányászat és a márványlapok készítése visszaszorult, a felhagyott bányák többnyire turistacélpontokká váltak. Sziklamászók, valamint a napjainkban via ferrata néven emlegetett drótköteles mászósport szerelmesei előszeretettel keresik fel ezeket a helyeket, és a sétatúrák kedvelői számára is különleges élményt nyújtanak a meredek, gyakran függőleges, millió színben elénk táruló mészkőfalak. Fontos megjegyezni, hogy a 24 órát meghaladó erdei tartózkodáshoz és a sportrendezvényekhez az erdőgazdálkodó hozzájárulása szükséges.

Forrás: A Mi Erdőnk