Lapszemle

Fából vaskarikát? Nem, szemüvegkeretet!

Lehetetlen nem létezik! – áll a Vas vármegyei 2023-as Év Vállalkozója díjat elnyerő ifjú Kuntner István kőszegi műhelyének ajtaján. A faipari mérnökként végzett fiatalember fakeretes, igazán egyedi szemüvegeit az Oscar-gálán is viselték.

Ifjabb Kuntner István egy asztalos dinasztia legkisebbik fia. Már gyermekként vonzotta a fával való foglalatosság, első munkáját 14 évesen alkotta meg édesapja kőszegszerdahelyi műhelyében: egy kanapét restaurált. Ez a sikerélmény indította el azon az úton, ahol az egyediség a cél.

fából szemüvegkeret

Fotó: Csatlós Norbert

– Hogy jutott el a bútorok felújításától az egyedi fa szemüvegkeretek készítéséig? A kettő elég távolinak tűnik egymástól.

– A restaurálás nagyon szép feladat. Esetünkben ez nemcsak felújítást jelentett, hanem a régi bútorokat ötvöztük a modernnel. Minden darab fa egyedi. Ha meglátok egy fát akár a természetben, kirándulás közben, akár egy gerendát vagy régi parkettát, akkor már elképzelem, mit lehetne abból csinálni, előre látom az elkészítés munkafolyamatait.

Az unokatestvéremék vettek egy lakást, felszedték a parkettát. Ami nem volt kátrányos, azt elhoztam, és asztalt csináltam belőle. Szeretek mindent felhasználni, nem pazarolom el az alapanyagot.

A fából nagyon sok minden készíthető, akár még „vaskarika” is. Az biztos, hogy a műhelyemben semmi sem megy kárba. A szemüvegkeretekből kieső anyagból kulcstartó és hűtőmágnes is lehet. De visszatérve a kérdésre: az egyik korábbi londoni munkáltatóm keresett meg azzal az ötletével, hogy fából készítsek divatcikket, így született meg a fakeretes szemüveg.

szemüvegek szemüvegkeretek fa fából

Fotó: Csatlós Norbert

– Negyvenévesen már, komoly nemzetközi tapasztalattal a háta mögött, a Campbell Marson márka tulajdonosa.

– Igen, feleségemmel brandet építünk. Az egyetem elvégzése után, faipari mérnöki diplomával a zsebemben, Zsuzsival együtt, aki akkor még csak a barátnőm volt, Londonba költöztünk egy ismerősünkhöz. Hamar találtam munkát egy parkettázó cégnél. Az elején mindenes voltam, parkettáztam, cipekedtem, végül raktár- és termelésvezető lettem. Aztán elcsábítottak az építőiparba: lakásfelújítások asztalosmunkáit csináltam. Olyan helyekre jutottam el, ahová másképp talán sosem, például parkettáztam Moszkvában is. Aztán felhívott Alan Fox, a korábbi munkáltatóm a különös ötletével. Intenzív kutatásba kezdtem. Kiderült, sok gyártó csinál különböző minőségű kereteket fából. Közel két év gondolkodás, kísérletezés és a technológia kifejlesztése után megszületett az egyedi Campbell Marson szemüvegmárka, és megkezdődhetett a gyártás. Mindehhez a cégtulajdonos biztosította a hátteret.

Forrás: A Mi Erdőnk