Lapszemle

Dámbikából is lehet celeb

Rudi, a soproni erdők dámbikája több éven keresztül egyedül uralta a mintegy ötezer hektáros vadont. Nem volt vetélytársa, mivel ezen a területen nem élnek dámok. Hogyan alakult ki ez a mesebeli állapot?

Mindig is szerettünk volna egy vadasparkot, ahol bemutathatjuk a hazai vadgazdálkodás fő állatfajait. Két éve valósulhatott meg az elképzelésünk, és az első lakók egyike Rudi, az akkor ötéves dámbika lett, aki a visegrádi vadasparkból érkezett.

dámbika Rudi erdő hó időjárás dámok

Fotó: Sosztarich Krisztián

A rajongók a kezdetektől különös figyelemmel követik: a vadaspark dolgozói, a látogatók, a média és minden arra járó vendég. Megismerni egy „nem megszokott” állatot, és közelről látni, ahogy felnő, családot alapít és gondoskodik róluk, az túlzások nélkül is igazi csoda.

Amikor Rudi kilépett a szállítójárműből, tudtuk, hogy egy karakteres lakót üdvözölhetünk. Mivel a dámok – ahogy a szarvasfélék általában – társas lények, nem is kellett sokat várni, hamar egy világos, egy középbarna és egy sötét dámtehén alkotta hárem került a kifutóba.

Szabad területen a dámok az év nagy részét külön bika- és tehéncsapatokban töltik. Természetesen a csoportalakítást befolyásolja az egyedek ivar szerinti koreloszlása is. Ez akkor válik igazán érdekessé, amikor mindhárom tehénnek borjai születnek, és köztük egy bikaborjú is cseperedik. Így történt nálunk is. Biztonságos lakóhelyükön dámjaink igazi csapatként éltek mindaddig, amíg a kis bika homlokán meg nem jelent az első csapos agancs. Akkor valami megváltozott, és ez nem is az első változás volt, ami megzavarta Rudit, a „csapatbikát”.

fiatal dámvad bika

Fotó: Erdő Háza

A dámok életében a legfontosabb változás, ha bővül a csapaton belüli egyedszám. Három tehenet még könnyű volt terelgetni, de hatnál még jobban megoszlik a figyelem, és bomlik a fegyelem a karámban is. Három tehén kedvéért elég volt szépnek lenni a barcogásra, vagyis hordósan faggyasra gyarapodni októberre. De egy évvel később már nem volt elég a jó kiállás. Hat jószág már sokfelé szalad, ezért sportosnak is kell lenni, egy jó pásztorhoz mérten terelni és összetartani a csapatot.

Rudi nemcsak a környezetéhez tudott gyorsan alkalmazkodni, de a rudliban lezajló változásokat is jól kezelte. Most újabb feladat előtt áll, el kell döntenie, hogy milyen szerepet szán saját fiának. Trónkövetelőnek könyveli el, vagy mellékbikaként megtűri a jelenlététét, amíg bírják az idegei.
Forrás: A Mi Erdőnk