Lapszemle

Dámbikából is lehet celeb

Rudi, a soproni erdők dámbikája több éven keresztül egyedül uralta a mintegy ötezer hektáros vadont. Nem volt vetélytársa, mivel ezen a területen nem élnek dámok. Hogyan alakult ki ez a mesebeli állapot?
dámok színváltozat szarvas vadállat

Fotó: Erdő Háza

Szép, mutatós vadfajunk a dám. Még mindig kutatják, hogy mikor és hogyan került a Kárpát-medencébe Kis-Ázsiából és Dél-Európából, ahonnan a legtöbb forrás származtatja.

Annak ellenére, hogy nem őshonos nálunk, évszázadok alatt új és táplálékban gazdag otthonra talált. Megjelenésével, színváltozataival, társas és egyéni viselkedésével hozzájárul a természetben és a vadasparkokban gyűjthető élményekhez.

Ha élményre vágyunk – legyen szó fotótémáról, barcogásról vagy látványetetésről –, Rudira és kis családjára mindig számíthatunk. Még akkor is, ha „zavar van az erőben”, és a kis trónörököst kénytelen különféle praktikákkal távol tartani az etetőtől, a vályútól vagy éppen ahova apja szerint nem mehet. Képzeljük el azt a látványt, amikor egy 100-120 kilós hordós test felcsapja farkát, kinyújtja nyakát, égnek álló agancsával hetykén, „passage” lépésben, lovakat meghazudtoló könnyedséggel, súlytalanul igyekszik legyőzni a gravitációt, hogy megmutassa ki a főnök a háznál.Rudinak nem kell pironkodnia, teszi a dolgát a változó körülmények ellenére is.

Dr. Takács Viktor
TAEG Zrt.

Forrás: A Mi Erdőnk