
Fotó: Csatlós Norbert
Józan paraszti logikával fölcsaptam anyám receptkönyvét is, és abban találtam egy mézespuszedlit, amiről később kiderült, hogy egy erdélyi mézespogácsa.” Végül ez a recept vált be, némi kísérletezéssel, módosítással.
Mirtill mézeskalácsaHozzávalók: 520 g finomliszt (szitálva), 250 g vegyes virágméz, 100 g porcukor (szitálva), 100 g margarin/vaj, egy egész tojás és egynek a sárgája, egy csapott mokkáskanál szódabikarbóna (liszthez szitálva), 1 teáskanál fahéj, 1 teáskanál gyömbér, fél teáskanál szegfűszeg (ízlés szerint változtatható). |

Fotó: Csatlós Norbert
Amíg beszélgetünk, és rögtönzött bemutatót tart mézeskészítésből, megcsörren a telefonja. „Egy webshopos vásárlás volt – nyugtázza derűsen –, visszatérő vevő, egy kínai nevű, Amerikában élő hölgy vásárolt éppen egy sváb kvircedli nyomóformát.” Hát, mi ez, ha nem a hagyomány és modernség találkozása? Az internetes baráti csoportban nemrég egy orosz fiútól kapott nyírfából faragott sablont.
Mirtill lelkesen járja az országot, tanfolyamokat, bemutatókat tart, gyerekeket tanít. Közben észrevétlenül a két nagy fiát is bevonta, akik kreatív segítői. Tavaly adventkor Tallinnban, majd Párizsban tartott kézműves-foglalkozást. Idén itthon hívták a legnevesebb múzeumokba karácsonyváró programokra. „Nagy vágyam és MMA ösztöndíjas feladatom, hogy az ütőfás mézes technika mentén új típusú múzeumpedagógiai foglalkozásokat dolgozzak ki, hogy minél több gyerekkel sikerüljön megszerettetni e hagyományt.”
Fotók: Csatlós Norbert, műhelyfotók
Oldalak: 12