Lapszemle

Mézes élet ütőfákkal

Tudják, mi az ütőfa? Nem, nem verekedni való husáng, hanem apró faragott fatábla mézeskalács-sütéshez, ami ugye a legbékésebb foglalatosság.

Fotó: Csatlós Norbert

„Egy műhely van az országban, a debreceni Radics László mesteré, aki az ősi technikát használja. Világszép ütőfás mézeskalácsuk felszíne olyan, mint a selyem, de hétpecsétes családi titkuk a recept. Én ettől nem ijedtem meg, bújtam a hazai és külföldi szakirodalmat.

Józan paraszti logikával fölcsaptam anyám receptkönyvét is, és abban találtam egy mézespuszedlit, amiről később kiderült, hogy egy erdélyi mézespogácsa.” Végül ez a recept vált be, némi kísérletezéssel, módosítással.

Mirtill mézeskalácsa

Hozzávalók: 520 g finomliszt (szitálva), 250 g vegyes virágméz, 100 g porcukor (szitálva), 100 g margarin/vaj, egy egész tojás és egynek a sárgája, egy csapott mokkáskanál szódabikarbóna (liszthez szitálva), 1 teáskanál fahéj, 1 teáskanál gyömbér, fél teáskanál szegfűszeg (ízlés szerint változtatható).

 

Fotó: Csatlós Norbert

Amíg beszélgetünk, és rögtönzött bemutatót tart mézeskészítésből, megcsörren a telefonja. „Egy webshopos vásárlás volt – nyugtázza derűsen –, visszatérő vevő, egy kínai nevű, Amerikában élő hölgy vásárolt éppen egy sváb kvircedli nyomóformát.” Hát, mi ez, ha nem a hagyomány és modernség találkozása? Az internetes baráti csoportban nemrég egy orosz fiútól kapott nyírfából faragott sablont.

„Nálunk az eredeti darabok mind dió- vagy körtefából készültek. A legbecsesebb a vadkörte. Ha valahol kiszáradt egy vadkörtefa, soha nem dobták tűzre, olyan érték volt. Gyönyörű a rajzolata, csodásan faragható. És ami fontos, ezek a darabok többszáz évig ugyanilyenek tudnak maradni, ha méhviasszal, olajozással megkapják a szükséges ápolást.”

Mirtill lelkesen járja az országot, tanfolyamokat, bemutatókat tart, gyerekeket tanít. Közben észrevétlenül a két nagy fiát is bevonta, akik kreatív segítői. Tavaly adventkor Tallinnban, majd Párizsban tartott kézműves-foglalkozást. Idén itthon hívták a legnevesebb múzeumokba karácsonyváró programokra. „Nagy vágyam és MMA ösztöndíjas feladatom, hogy az ütőfás mézes technika mentén új típusú múzeumpedagógiai foglalkozásokat dolgozzak ki, hogy minél több gyerekkel sikerüljön megszerettetni e hagyományt.”

Fotók: Csatlós Norbert, műhelyfotók

Forrás: A Mi Erdőnk