Lapszemle

A természet a legtehetségesebb szobrász

Hogyan kerül a fakéreg a falra, a kivágott szőlőtőke az asztalra? Bakos György műhelygalériájában ez nem kérdés. A 74. életévében járó virágkötő hosszú évek óta kizárólag természetes anyagokkal dolgozik.

– A fűszercsokrok között sem találok két teljesen egyformát, a többi alkotás pedig kivétel nélkül elképesztően egyedi.

Fotó: Csatlós Norbert

– A fűszerkoszorú és a fűszercsokor esetében azt mondhatom, hogy biedermeier-stílusban készültek, visszatérő mintákat alkalmazunk. A többi munkát nem tudom stíluskeretek közé szorítani.

A virágkötőnek érezni kell, hogy mit hová tesz. Körberakja magát mindenféle alapanyaggal, az odaillőt kiválasztja, bepróbálja. Jó? Nem jó?

Így születik meg végül a harmónia. A természetben nincs két egyforma termés, ág. Persze kell hozzá ízlés, látásmód. Én 55 éve csinálom, de még mindig bizonytalan vagyok, hogy tudok-e virágot kötni.

– Az alkotásokat látva ezt a bizonytalanságot én bizony eloszlatom. Az ökokerten kívül honnan származnak a felhasznált alapanyagok?

– Erdőből, mezőről. Ha a családtagok és az ismerősök meglátnak valami érdekeset a természetben, akkor behozzák, mondván, az jó lesz a Bakosnak. 1999-től egyáltalán nem használunk művirágot, kizárólag természetes anyagokat.

– Mik lehetnek ezek?

– Termések és virágok: bükkmakk, különféle tűlevelűek (vörösfenyő, erdeifenyő, atlaszcédrus, mamutfenyő) toboza, vagy például az elfeledett ipari növényünk, a takácsmácsonya virágzata. Régen a takácsok vasfésű híján a kendert tilolták ezzel a növénnyel, innen származik az elnevezése.

A szárított hortenzia nagyon szép és jól használható alapanyag, és a piramistölgy leveléből, vagy a kertünk egész éves júdáspénzterméséből is csináltam koszorút. Igaz, ez nagyon aprólékos munka.

A babér levele például a színével és fonákjával nagyon ünnepivé teszi az asztali díszeket. A borostyán ága és a vadszőlő is visszatérő alapanyag, kedvünkre formázható. A tobozok is kiváló díszítők lehetnek, rendkívül változatosak. Egy ismerősöm például Olaszországból hozott nekem egy zsáknyi mogyorófenyő-tobozt.

– Hogy jön az ötlet?

– Csak egymás mellé kell rakni az alapanyagokat, a színek és a formák úgy tudnak összesimulni, hogy az csak szép lehet. Semmit nem dobunk el. Van, hogy egy kéregdarab évekig hever nálam, aztán jön az ihlet. Például a két kéregből és egy máriatövis-virágból álló Krisztus a keresztfán című alkotás nagyon közel áll a szívemhez, úgy érzem, soha nem tudnám eladni. Amin más talán átlépne a természetben, én abban is meglátom a lehetőséget és a szépséget. Szeretek kirándulni a Kőszegi-hegységben, soha nem térek haza üres kézzel, igaz, mostanában kevés időm van erre.

Nemes Piroska
Szombathelyi Erdészeti Zrt.

Forrás: A Mi Erdőnk