Lapszemle

Dél-mátrai barangolások

A hazánk legmagasabb csúcsait hordozó hegység már az 1800-as évek végétől kezdve rendkívül népszerű a kirándulók körében.

A Nagyhalmaj-tisztáson állt öreg tölgy maradványai a múltat, utódai a jövőt szimbolizálják

A Galya-kilátó felső részén bivakszállást rendeztek be

A közelben található Szalajka-ház népszerű erdei szálláshely. Az erdei iskolás csoportokat és baráti társaságokat tágas közösségi helyiség, kemencés filagória és hangulatos tűzrakó helyek várják. Ha Szalajkától kelet felé vesszük az irányt, panorámás utunk az aszfaltos Görgői úton vezet tovább Galya felé.

Útközben megéri egy rövid kitérőt tenni Nagyhalmaj tisztására. Az üde erdei rétet hatalmas koronájú öreg fák és nyárutón a védett kornistárnics díszíti. Megtekinthetjük a 2017-ben elpusztult öreg tölgy maradványait, a famatuzsálem életének folytonosságát a kerítés védelmében fejlődő utódai biztosítják.

Az erdei aszfaltcsík kerékpáros pihenőhelyein is érdemes megszakítanunk utunkat, a táj csodálata közben újult erőt nyerünk a nagy szintkülönbség legyűréséhez. A célunkhoz vezető út utolsó szakasza már közúton halad. Galyatetőn hazánk legmodernebb turistaháza 2015 óta várja vendégeit. A Galyatető Turistacentrum többféle szállástípussal, tájjellegű ételeket is kínáló bisztróval rendelkezik. Ez a hely az országos kéktúra kiemelt pontja. A turistaház feletti Galya-kilátó a Péter-hegyese tetőn magasodik. A harminc méteres torony felső részén három bivakszállást is találunk, ezek hazánk legmagasabban fekvő szálláshelyei.

A hegylábi települések sora

Gyöngyöstől északnyugatra több település nevének azonos az előtagja. Gépjárművel könnyen sorba vehetők, de fontos tudni, hogy kerékpárral szép vonalvezetésű mezőgazdasági utakon is megközelíthetők.

Az egykori bányásztelepüléstől, Gyöngyösoroszitól északra, az Altáró nevű településrészen egyedülállóan gazdag ásványgyűjteményt tekinthetünk meg. Az ásványok házában a mintegy négyezer darabos kollekció mellett a bányászat emlékei és kreatív játékok is láthatók.

Gyöngyöstarján bekötőútja festői szépségű a vérszilvafasorral és a mátrai Világos-hegy háttérrel. A borkultúrájáról is híres településen találjuk a Fajzati- és Borhy-kastélyt, valamint az ötszáznegyven méter hosszú Haller pincét.

A Gyöngyöstarjánba vezető utat vérszilvafasor övezi

Végül álljanak itt Jankovics Marcell sorai: „Gyöngyöstől néhány kilométerre, egy kies völgyben fekszik a honfoglaló Pata vezér nevét viselő település, Gyöngyöspata. Legfőbb nevezetessége a gótikus stílusú, római katolikus templom, mely lényegében az 1470-ben elnyert formáját őrzi. A templom főoltárán áll a magyarországi barokk egyházművészet egyedülálló remeke, az úgynevezett Jessze fája szoboregyüttes, mely a maga nemében páratlan a világon. Három tévéműsort szenteltem neki eddig, többször írtam már róla, és egyik ismeretterjesztő könyvem, A fa mitológiája borítóján is az „Ő” képmása díszlik, mégsem tudok betelni vele.”

Dudás Béla
EGERERDŐ Zrt.

Fotók: Berzsényi Gergely, Dudás Béla, Faragó Zoltán, Lucza Zsolt

Forrás: A Mi Erdőnk