Lapszemle

Dél-mátrai barangolások

A hazánk legmagasabb csúcsait hordozó hegység már az 1800-as évek végétől kezdve rendkívül népszerű a kirándulók körében.

A települést elhagyva utunk az igen változatos Madárerdőben folytatódik. A rendkívül fajgazdag tölgyesben a legidősebb egyedek kora meghaladja a 160 évet. A fákon madarak ismertető tábláit és számos odút találhatunk, melyet a helyi erdészet és a Bene Egylet közösen gondoz.

Erdei sétánkat hangulatossá teszi az egykori kallómalmot kiszolgáló csatorna, a Malom-árok, amely közvetlenül az erdei út mellett csordogál. Folyásával szemben haladva hamar elérjük a Máriácska kegyhelyet. Itt 1713-ban tartották az első Bene-búcsút. A pihenőhelyként is szolgáló sziklakápolna felett egy több mint százesztendős kőkereszt magasodik.

Számos túra kiindulópontja lehet Gyöngyös

Az innen keletre eső hegygerincen találjuk a Benevár romját. Feltehetően a 12. század végén épült. Sokáig a Csobánka család birtokában volt az oklevelekben említett „Castrum Bene”. Pusztulása már a 15. században bekövetkezett. A völgyön két kilométert megtéve, egy közel kétszáz éves tölgyesben a száraz időben is bővizű Gyökeres-forrásnál olthatjuk szomjunkat. Ezen a helyen egykoron menedékház is állt, melyet építtetőjéről Nékám-szállásnak neveztek. Itt helyezték el a Mátra Egylet megalakulásának negyvenedik évfordulóján a kulacsát nyújtó természetjáró férfialak szobrát. A forrás után elhagyjuk a patakvölgyet és egy meredekebb hegymenettel elérjük a Szent László-forrást, majd a mátraházai végpontot.

Gyöngyössolymostól 9 kilométerre várja a megpihenni vágyókat a Szalajka-ház

Ha a Máriácskánál nyugat felé folytatjuk utunkat, eljutunk a Rákóczi-forráshoz. Korábban Közel-kútnak nevezték a helyiek, ugyanis ez volt a legközelebb a településhez. Innen a Hanák- és a Muzsla-kilátót is célba vehetjük, de a legforgalmasabb ösvényt választva a hegység egyik leglátogatottabb helyéhez, a Sástóhoz érünk. Magyarország legmagasabban fekvő tavát 1960-ban mesterségesen alakították ki az egykori csapadékvízből táplálkozó lápos terület helyén. Napjainkra a természet begyógyította az emberi beavatkozások nyomait. A vízállás északi fele már védett gyékényes láperdő, déli fele viszont csónakázótó, amely télen korcsolyapályaként is használható.

A közeli, eredetileg olajfúró toronynak készült ötvenhárom méteres kilátó legfelső szintjéről csodás körpanoráma nyílik. Az elmúlt időszak fejlesztéseinek eredménye a tó mellett üzemelő turisztikai központ, valamint az interaktív Béka tanösvény.

A Kéktúra-útvonalon fekszik a 2015-ben felújított Galyatető Turistacentrum

A turizmus kezdetei

A Magyarországi Kárpátegylet 1873-as megalakítását tekintjük a hazai turizmus kezdetének. A Kárpátegylet mátrai szakosztálya, a Mátra Egylet 1887-ben jött létre Hanák Kolos gyöngyösi ügyvéd és Széky István tanár vezetésével. A túrautak mellett sorra létesültek a kilátók, forrásfoglalások és menedékházak. Az 1888-ban kiadott első turisztikai kiadványt még számos további követte. Az első világháború megtörte a turizmus fejlődésének lendületét, de a trianoni döntés – a magashegységek és az erdőterület jelentős területi veszteségei – az 1920-as években fokozták a mátrai turizmus fejlesztésének ügyét. Felépült a Mátra „háza”, a szanatóriumok és a galyai szálló is.

Kerékpárral a Galyatetőig

A gyöngyösi Szent Bertalan-templom 2019-ben új toronysisakokat kapott az 1917-es tűzvészben megsemmisült építmények tervei alapján. A déli toronyban látványlift és kilátó is készült a fejlesztés részeként.

A világon páratlan Jessze fája szoboregyüttes Gyöngyöspata Kisboldogasszony-templomában

A magaslati panoráma megtekintése után a kerékpáros jelzések a Gyöngyös–Mátrafüred-kerékpárútra vezetnek bennünket.

A gyöngyössolymosi elágazás közelében egy rövid sétával elérhető a geológiai ritkaságnak számító, legendák övezte Bábakő. A ligetes erdőben fura látványt nyújt a sziklacsoport, amely vulkáni utóműködés következménye. A gejzírek kovasavtartalmú, meleg vize néhol átalakította a korábban kialakult kőzetet.

A néphit szerint nevét onnan kapta, hogy itt égették meg a környék boszorkányait. Egy másik változat szerint a Mátra szelleme üldözte a vasorrú bábát, és sikertelen próbálkozása okán utánavetette ezt a nagy sziklát.

Messziről látszik Gyöngyössolymos templomának kőből kirakott tornya. A település központjából észak felé haladva megpihenhetünk a közeli Kerek-gyepen, amely fölé a Csák-kő magasodik. Ez is sokak által ismert turistalátványosság, nevét a tetejéről szónokló, éppen a király ellen vonuló Csák Mátéról kapta. A hegyben lévő üregek mesterségesek, az egykori malomkőbányászat emlékét őrzik. Érdekesség, hogy a falu templomának kőtornyába is beépítettek egy korábban kifaragott malomkövet. A Nagy-patakon átkelve nyolc kilométeres tekerés vár ránk, míg a Szalajka-tisztásra érünk. Itt ér véget a mátrai kisvasút másik vonala (kerékpáros szervizponttal), az erdei pihenőhelyen tágas filagória, játszótér, csobogó patak várja az erdei élményt keresőket.

Forrás: A Mi Erdőnk