Lapszemle

Fiatalon a szakma csúcsán

Mindössze 30 éves Jánosi Kristóf, a Zalaerdő Zrt. Lenti Erdészetének kerületvezető erdésze, aki idén megnyerte az Országos Erdészeti Egyesület által szervezett Év Erdésze versenyt.

Arról kérdeztük, mi kellett ahhoz, hogy felállhasson a dobogó legfelső fokára, és hogyan készült a szakmai megmérettetésre.

„Az első nap azt éreztem, hogy az egyik feladatot nagyon elrontottam, a B típusú kárbejelentő lap kitöltését” – meséli Jánosi Kristóf, hozzátéve, hogy előzetesen a kollégáitól több ilyen nyomtatványt kapott, csakhogy hiába volt meg az elméleti tudás, a gyakorlatban még sosem kellett ezzel foglalkoznia. Aztán kiderült, hogy a rossz megérzés ellenére egész jól teljesített, ami újabb lendületet adott a folytatáshoz.

A felkészülést komolyan vette a fiatal szakember, már a helyi forduló előtt egy hónappal napi 3-4 órát tanult munka után.

„A munkatársaim rengeteget segítettek. Igazi csapatmunka volt a felkészülésem, és ezért nagyon hálás vagyok mindenkinek! Kaptam jegyzeteket, leírásokat, és elmagyarázták azokat a szakmai helyzeteket, amikkel korábban még nem találkoztam. Kint az erdőn pedig, amikor volt egy kis időm, az irodából kölcsön kapott tükrös relaszkóppal méregettem a famagasságokat. A hivatásos vadászunk még a verseny előtti estén is kijött velem korongra lőni.” Kristóf szerint az előző napi koronglövéssel a stresszt is sikerült levezetnie, amire szüksége is volt a megmérettetés előtt.

 

A versenyzők az első nap végén megnézhették a részeredményeket. „Nagyon örültem, mikor megláttam, hogy az összesített listán második helyen szerepelek, mindössze nyolc ponttal lemaradva az elsőtől. Egészen addig az volt a célom, hogy benne legyek az első tízben. Ám ott valami átváltott bennem, már a második vagy a harmadik helyre vágytam, egész éjszaka pedig azon kattogott az agyam, hogy de jó lenne megnyerni a versenyt” – mesélte mosolyogva, ahogy néhány óra alatt átalakult a magával szembeni elvárása.

„A körlapösszegmérést 100 pont fölöttinek gondoltam, a választékolásnál is éreztem, hogy jól szerepeltem. Azonban az utolsó napon hátra volt még az erdősítés leírása. Három feladat, amiről azt éreztem, kiváló eredményt is elérhetek.”

Így is lett!

A tanulás, gyakorlás a verseny előtti időszakban sok órát elvett a családtól és a barátoktól. Mindenki megértette, számára milyen fontos, hogy tisztességes felkészüléssel jól teljesítsen, és a lehető legtöbbet kihozza magából. Szülei, testvérei és felesége, Martina partnerek voltak abban, hogy a tanulásra koncentráljon, és nagyon büszkék rá.

„Sok lemondással járt, valóban nehéz volt nemet mondani, amikor a barátok hívtak, hogy ide vagy oda menjek velük. Egyetlen alkalom volt ez alól kivétel, amikor megnéztünk egy kosárlabda-mérkőzést Zalaegerszegen. A szurkolás oldotta a feszültséget bennem, kicsit ki tudtam kapcsolni.”

Kristóf lelkes zalai lokálpatriótának tartja magát, így amikor csak teheti, részt vesz azokon a sporteseményeken, ahol zalai versenyzők az elismerésért küzdenek. Az Év Erdésze verseny nyerteseként most ő hozott elismerést vármegyéjének, ami különösen jó érzéssel tölti el.

Jánosi Kristóf kilenc éve dolgozik a Zalaerdőnél, július 1-jétől kerületvezető erdész, az Év Erdésze versenyen azonban még beosztott erdészként indult. Hetedikes korában döntött az erdészhivatás mellett, bár a szűk családban előtte nem volt erdész szakember.

„Az egyik osztálytársam édesapja erdész Lovásziban, és nekem nagyon megtetszett a zöld ruhája, amit viselt, amikor a lányát hozta az iskolába. Az erdőt gyermekkorom óta járom, élővilágát szeretem és tisztelem. Két bátyám van, ők mindketten Lentiben tanultak, de én nagyon boldog voltam, amikor a szüleim elengedtek Sopronba. A technikum után a Lenti Erdészetnél kezdtem dolgozni, beosztott erdészként szinte minden kerületet megismerhettem.”

Természetvédelmi őr bérmakeresztapja, Lelkes András az Őrségi Nemzeti Parknál dolgozik, ő járta vele a Mura-partot, amikor a technikusi szakdolgozatához gyűjtött anyagot. „A kétezres évek elején került a családunk jó barátságba vele. Jártunk az ismeretterjesztő túráira, felfedeztük közben a kockásliliomok akkori rejtekhelyeit.

Külső konzulensként sokat segített a szakdolgozatomban. A témám az invazív fajok térnyerése volt a Mura árterében. Akkor kezdett ott megjelenni a gyalogakác, a bálványfa, a magas aranyvessző és a japán óriáskeserűfű.”

Ez a tudás jó pár plusz pontot eredményezett Kristófnak a versenyen, hiszen annak idején az összes hazánkban megtalálható inváziós fajt megtanulta.

Szabadidejében Kristóf szeret futni, edzeni, úszni. Az elmúlt időszakban kevesebb idő jutott rá, de ismét szeretné ezeket a tevékenységeket beépíteni az életébe. „A sporttal lehet a mindennapi stresszt a legjobban levezetni. Meg persze azért is fontos számomra a mozgás, hogy karban tartsam magam. Jó néhány, a gerinctornában használatos gyakorlatot végzek rendszeresen, mert ezek ellensúlyozzák a fizikai munka egyoldalú megterheléseit.”

A mozgáshoz az egészséges táplálkozás is hozzátartozik, igyekszik sok halat és vadhúst fogyasztani, szinte bármilyen formában elkészítve szereti az ezekből az alapanyagokból készült ételeket.

Ráadásul felesége ízletes fogásokat készít, amiért szerencsésnek érzi magát. Közös kedvencük a család hároméves weimari vizslája. A Málna névre hallgató szuka Kristóf barátja, munkatársa, akit legtöbbször dolgozni is visz magával. Amikor nem, akkor pedig együtt sétáltatják reggel-este Martinával. Nincs is ennél jobb kikapcsolódás.

Steyer Edina
Zalaerdő Zrt.

Fotók: Horváth Gergely, Takács Péter

Forrás: A Mi Erdőnk