Lapszemle

Kalandok a Deseda partján

A Kaposvárhoz közeli Deseda tó és környéke nemcsak a városiak, hanem a messzebbről érkező természetkedvelők népszerű és ismert kirándulási célpontja. A SEFAG Zrt. a szomszédos Deseda Kalanderdőben életkor szerinti tanösvényeket hozott létre, melyek minden évszakban más arcukat mutatják.

A városközponttól északi irányba mintegy tíz kilométerre, a 67-es út két oldalán terül el a Desedai Parkerdő. A hozzá szervesen kapcsolódó Deseda patak 1973 és 1976 közötti felduzzasztásával tározótavat hoztak létre.

A nyolc kilométer hosszú, átlagosan 300 méter széles, 245 hektáros vízfelület alapvetően vízkárelhárítási és vízminőség-javítási célokat szolgál, de a környező parkerdővel együtt vonzó pihenőhely is.

A koronavírus-világjárvány alatt a természetben eltöltött szabadidő – legyen szó kirándulásról, futásról, tájfutásról vagy kerékpározásról – jelentősége megnőtt, és ez a népszerűség azóta is töretlen. A Deseda tó és a hozzá kapcsolódó turisztikai célpontok kiváló kikapcsolódási lehetőséget kínálnak családoknak, pároknak, baráti társaságoknak egyaránt. Idén a tavat megkerülő 15 kilométer hosszú kerékpárút lett az Év Kerékpárútja az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ által kiírt szavazáson. A tó nyugati oldalán a SEFAG Zrt. által karbantartott és fejlesztett Desedai Parkerdő, a Deseda Kalanderdő állomásai, horgászásra kijelölt helyek, madármegfigyelő, kilátó és a lombkorona-tanösvény, keleti részén pedig a Fekete István Természetismereti Központ várja a kirándulókat, mely mellett a Kaposvári Tekerő, a kerékpármegosztó rendszer egyik állomása található. A dokkolóállomás kerékpárjait 2023 tavaszától használhatja a közönség.

A SEFAG Zrt. állami erdőgazdaságként kiemelt közjóléti tevékenységet végez a Deseda tó környezetében is. 2015-ben vette birtokba a közönség a Deseda Kalanderdő elemeit, melynek kialakítása során az állami erdőgazdaság gondolt a kisgyerekes családokra, az óvodai-iskolai csoportokra és a fogyatékkal élőkre is, így minden látogatónak feledhetetlen élményben lehet része.

A parkerdő egyik kedvelt útvonala a Pillangó Tanösvény, ami rávilágít arra, hogy az erdő a legösszetettebb élőhely:

foglalkozik a növényvilággal, a növények, köztük a fák felépítésével, az emlősök és a madarak életével, szaporodásával, mozgásával, éghajlattal, időjárással, az évszakok hatásaival, a különféle élőhelytípusokkal, a talaj kialakulásával és jelentőségével, az erdő szerepével a természet- és környezetvédelemben, valamint a vizes élőhelyek élővilágával.

Az egy pontból induló négy ösvény pillangóformában járható be, minden lepkeszárnyon egy-egy erdei állat, a Sün, a Mókus, a Róka és a Rigó kíséri el a látogatókat. Az ösvényeken 5-5 információs táblánál állhatnak meg a kirándulók, így nemcsak saját tapasztalatokra hagyatkozva, hanem a táblák tartalmát tanulmányozva is gyarapíthatják ismereteiket az erdőről, erdei életközösségekről. A tanösvények egyesével is bejárhatók, origójukban pedig a Lombfedeles Tanterem áll, ami oldalról nyitott, így az erdő- és virágillatú épület nemcsak pihenésre, hanem erdei tanórák megtartására is alkalmas.

A négy tanösvény hossza összesen 3,9 kilométer.

Csak gyalogosan járható, és mivel a terepen a szintkülönbség minimális, a kisgyerek(ek)kel érkező családok vagy a szépkorúak is könnyedén végigsétálhatják. Közben érdemes jól figyelni, megcsodálni a fákat, lenézni a lábunk előtt a talajra, hallgatni az erdő hangjait, beszívni a virágok illatát.

A tanösvény minden évszakban más-más arcát mutatja a kirándulóknak: a tavaszi rügyek, a friss zöldek, az avarból előbújó kora tavaszi hagymások, a nyári madárdal, az őszi lombok pompája, a havas ágak látványa mind-mind arra buzdít, hogy visszatérjünk erre a kalandos helyre.

A tanösvényen kívül a Desedai Parkerdő még nagyon sok látnivalót tartogat. A Deseda tó mellett az északi oldalon madármegfigyelő állomás várja a kirándulókat, ahol a vizes élőhely lakóival ismerkedhetünk: láthatunk tőkés récét, hattyút, vízityúkot, törpe gémet, búbos vöcsköt, szürke gémet. Ha valaki felülről is szemügyre venné a környéket, annak érdemes felmászni a 2014-ben a nyugati partra épített Deseda-kilátóba.

Az egyik legkedveltebb látnivaló a tó mellett a lombkorona-tanösvény, amelyhez – a kicsik legnagyobb örömére – egy csúszda is kapcsolódik.

A 20 méter hosszú, 6 méter magas ösvényen sétálva egészen más szemszögből tanulmányozhatjuk a fákat, miközben pazar kilátás nyílik a tó élővilágára. Télen pedig a befagyott tó korcsolyázásra csábít.

A Desedai Parkerdőt bármelyik évszakban érdemes felkeresni akár többnapos kirándulás alkalmával is. Mindenkit vár, aki gyalogosan vagy kerékpározva szeret ismerkedni a természettel, felfedezni az erdő nyújtotta kalandokat, és új élményre vágyik.

Éder Lilla
SEFAG Zrt.

Forrás: A Mi Erdőnk