Lapszemle

A fásítás folytatódik

Az Országfásítási Program részét képező Településfásítási Programot idén júniusban indítottja útjára az Agrárminisztérium, megvalósulását a KEFAG Kiskunsági Erdészeti és Faipari Zrt. és az Országos Erdészeti Egyesület munkája segíti. A programban szereplő 12 ezer sorfát a 10 ezer lélekszámot nem meghaladó magyarországi települések igényelhették.

A programra első pillanattól kezdve hatalmas érdeklődés mutatkozott. Az igénylési felület megnyitása után, a KEFAG Zrt. által biztosított 12 ezer sorfa néhány óra alatt gazdára talált, miközben az igény a rendelkezésre álló mennyiség többszöröse volt.

A program az ország egészét lefedi, összesen 475 településre ültetnek 10-30 sorfát közterületekre, közintézmények kertjeibe.

A jelentkezők között akadnak 10 fős, illetve közel 10 ezer lélekszámú települések is, ahová idén ősszel és jövő tavasszal ültetik el a fákat. A szervezők a 12 ezer sorfát a Magyar Díszkertészek Szakmaközi Szervezetével egyeztetve 19 fafajból válogatták össze, amelyek jól viselik a belterületi körülményeket. A fák elültetése a növények nyugalmi időszakára esik. Az őszi periódus azért a legkedvezőbb, mert lombhullás után a fák keringése leáll, ezáltal kevesebb stressz éri őket az ültetés során. Tavasszal pedig a fagyok után, még a kilombosodás kezdete előtt kell elültetni őket.

A fák konténerekben vagy földlabdával érkeznek a településekre. Mintegy 10-14 centiméter törzskörméretűek, földlabdával együtt 2-5 méter magasak.

A szakszerű ültetés érdekében a szervezők minden fához adnak támasztókarót, takarómulcsot és védőrácsot.

Annak jelképeként, hogy ezek a fák növelik a településen található élőhelyek változatosságát, és más élőlények otthonául is szolgálnak majd, minden igénylő ajándékba kap egy madárodút is. A fák kihelyezésének a helyszínét az igénylés során a település határozta meg. Ültethetők a településen belül egy helyre, vagy elszórtan is, de a kiírás kritériuma, hogy csak önkormányzati és állami területekre, vagyis közterületekre, közintézmények kertjeibe kerülhetnek a fák. Az őszi ültetési időszakban összesen 211 településen 5499 fát helyeztek ki az Országos Erdészeti Egyesület helyi csoportjainak, valamint a helyi állami erdőgazdaságok közreműködésével. Tavasszal pedig 265 település vesz részt a faültetésben, melyek között 6752 fát osztanak szét.

A kezdeményezés kiemelt célja a Vidékfejlesztési Program erdőtelepítési támogatásainak a népszerűsítése.

A belterületi fásítás mellett a 10 ezer lélekszám alatti településeknek, uniós támogatás igénylésével lehetőségük van erdőtelepítési pályázat benyújtására is. Így nemcsak 10-30 fát ültethetnek el, hanem akár több hektár erdőt is létrehozhatnak a település közigazgatásához tartozó területeken. A Településfásítási Program folytatásán az Agrárminisztérium jelenleg is dolgozik, így várhatóan 2021-ben is lesz lehetősége a településeknek pályázni arra, hogy zöld, fában és erdőben gazdag környezetben élhessünk.

Forrás: A Mi Erdőnk