Lapszemle

Hogyan kerül a hal a hordóba és a sárba?

Régebben nem bajlódtak annyit a hal elkészítésével, mint napjaink szabadtűzi virtuózai.

Agyagkéregben, töltve

Ezzel még nem ért véget különleges gasztro utazásunk, hiszen közben a sárközi sárban sült kárász is készülőben volt. Kell hozzá kevés agyag, vagy akár helyből vett sár szénával összegyúrva, mintha vályogtéglát készítenénk. Ha széna nélkül tapasztanánk, berepedezne, szétégne a kéreg, és a nagy repedéseken bekúszna a forróság, ami elszenesítené a halat.

Így is jó eséllyel leég a hátuszonya, a feje. Ezért kell a körülbelül 3 centis vastagságú agyagréteg. És ami még nagyon fontos, hogy bár apró kárászokat sikerült fogni, minimum 50 dekás hal kell hozzá.

Érdemes kipróbálni akár kilós ponttyal is.

hagyma főzés gasztronómia élelmiszer töltelék

Fotó: A Mi Erdőnk/Csatlós Norbert

„Nem pikkelyezzük le az agyagban sült halat, mert az és a hal bőre óvja meg a húst. Magas hőfokú tűzbe rakom, és akkor kell átfordítani, amikor a színe a kiégetett cserépedényhez kezd hasonlítani, vagy kicsit kormolódik, nagyjából 20-25 perc múlva.

Hogyha a másik fele is kiégett, készen is van. Óvatosan bontsuk le róla a mázat, hogy minél kevesebb agyag roszogjon a fogunk alatt”

– szaladt előre mondandójával a szakember. Még a tapasztás előtt megtölti a hasüreget. Az egyikbe sózott, apróra vágott, illetve karikára metélt vöröshagyma került borssal és szalonnával. A másikba héjastól apróra kockázott bio citromot tett, amit fokhagymával és olívaolajjal kevert össze. Mindkettő jól illik a halhoz. Rézdróttal varrta be a megtöltött hasüreget, hátulról kezdve, pelenkaöltéssel. A megpárolódott töltelék szolgál majd a finom sült, főtt halhús mellé köretnek.

hal főzés gasztronómia töltés töltelék egészség

Fotó: A Mi Erdőnk/Csatlós Norbert

„Ez a titkos töltelék; kislányaim jobban díjazzák a citromost, mint a hagymás-szalonnásat. Szerintem pedig úgy az igazi, hogy mindkettőből legyen az asztalon” – nyugtázta Kertai László. A parázsból kiemelt égetett agyagformákat sorba rendezte az erdei padon, hogy egy balta fokával kiszabadítsa belőle az illatozó kárászokat. Mondhatom, látványnak sem volt utolsó, az íze pedig semmivel össze nem hasonlítható.

hal élelmiszer gasztronómia

Fotó: A Mi Erdőnk/Csatlós Norbert

Forrás: A Mi Erdőnk