Lapszemle

Gyümölcsöt adó erdő

Mindig örömmel és kis izgalommal megyek Mátraalmásra, a Gembiczki házaspárhoz. Jólesik újra találkozni a hazai erdészet két doyenjével, és kíváncsian várom, milyen erdei alapanyagokkal készülnek.

Homoktövis a fagyasztóba

„Utánanéztünk a homoktövisnek, a szakkönyvek azt írják, hogy napi tíz szem elfogyasztva belőle fedezi a makro-, mikroelem-szükségletünket. Magas a C-vitamin-tartalma, közel 250 biológiailag aktív anyagot tartalmaz, sokak szuperélelmiszernek tekintik. Megél folyóhordalékon, homokbuckákon, kopár helyeken is, fénykedvelő, jól tűri a szárazságot és a fagyos idő sem fog ki rajta, a kertünkben különösen jól érzi magát.

homoktövis bogyó

Fotó: Csatlós Norbert

Nálunk csak a Duna mellett él vadon, ahol védett növény. Nem igényel sok törődést, csak a bogyók betakarítása okoz némi nehézséget. Mivel hirtelen érnek és rendkívül sérülékenyek, a termős hajtásokat egyben kell levenni, vigyázva arra, hogy a növény hatalmas tüskéi meg ne sebezzenek”

– osztotta meg tapasztalatait Feri bácsi.

homoktövis likőr

Fotó: Csatlós Norbert

Erdei gyümölcsnek hívják, igénytelen, viszont metszeni kell, különben magasra nő, és kényelmetlen a szedése. A terméssel berakódott 15-20 centis hajtásokat levágják. A leveleket Kati néni megmossa, szárítva kiváló tea lesz belőle. A lecsupaszított, levél nélküli gallyakat kis zacskókba csomagolja és a hűtőládába teszi. Fagyottan elővéve elég egy edény fölött kis bottal ráütni, és az összes termés egyszerre leesik. Ez már tiszta, mosott, nem kell vele tovább foglalkozni. Ráadásul, ha egyszer lefagyasztották, a bogyó nem megy szét. Friss, nyers állapotban ugyanis kézzel alig lehet letépni őket. A friss termést Kati néni és barátnői a hajtásokról kis ollóval, szemenként szedik le, és a sok kicsi sokra megy elv alapján, egy vagy két nap alatt annyi összegyűlik, hogy megtelik a fazék. Mondhatjuk, társasági növény. Akik részt vesznek a kalákában, kapnak majd a homoktövislekvárból, -szörpből, -likőrből.

„Több erdei gyümölcsből (málna, szeder, som, kék ibolya, hársfavirág, bodza) készítünk likőrt, de a homoktövisből a legízletesebb”

– vágott bele a készítés rejtelmeibe Feri bácsi. Pici mézben elkeverik a homoktövist, reggelenként egy kiskanállal elfogyasztva egészséges. A hajtást vázába téve nemcsak szép asztaldísz, de mindig lehet egy-egy szemet lecsipegetni róla. A likőrhöz egy kiló homoktövis egy liter szeszben legalább egy hónapig ázik, közben minden nap felrázzák. Kell hozzá cukor, mert ez is fanyar, a kóstolási tapasztalat alapján édesítik cukorsziruppal. A homoktövislekvár almával, sommal keverve kitűnő.

alma gyümölcs élelmiszer

Fotó: Csatlós Norbert

Ismeretlen berkenye, „sosem volt” málna

A berkenyét kevésbé ismerik az emberek, mint a somot vagy a homoktövist. Azt tudjuk, hogy a madárberkenye termése ehető, de főként a madarak fogyasztják. A lisztes berkenye bogyója körte alakú, ha a dér megcsípi, akkor élvezhető, de szinte elérhetetlen, olyan köves, sziklás helyeken nő. Gembiczkiék gondoltak egyet, fekete berkenyét ültettek a kertjükbe, és kezdetben nem is foglalkoztak a növénnyel.

fekete berkenye gyümölcs erdő

Éretten kicsit fanyar volt, de ugyanúgy feldolgozták, mint a somot és a homoktövist. Amikor utánaolvastak, kiderült, hogy nagyon sok C-vitamin, mangán van benne, és a legtöbb antioxidáns. Nemcsak lekvárt, szörpöt, dzsemet is készítenek belőle. A levele szárítva kiváló teának, a szemenként megszárított, ledarált bogyókkal tortát díszít a háziasszony. Mint kiderült, szárítva is megtartja ugyanazokat a tápanyagokat, mint ha frissen fogyasztanák.

„A fekete berkenye termése fürtökben lóg, amit levél nélkül levágunk, s ha beérett, kesztyűvel lehúzom a bogyókat. Onnan lehet tudni, hogy érett, ha nem szakadozik a szárral együtt, hanem könnyedén lejön”

– avatott be, hogy a fekete berkenye koncentráltan érik. A bokrokat fiatalítani kell, a 4-5 éves, vastagabb, barnább, durva kérgű vesszőket ki kell vágni, a fiatalabbakról szüretelhető több termés.

erdei gyümölcs aszalt élelmiszer bogyós

Fotó: Csatlós Norbert

Forrás: A Mi Erdőnk