Hírek

Így alakítsunk ki hüllő- és kétéltűbarát kertet

Egyre nehezebb a sorsuk a megváltozott klíma és a szűkülő élőhely miatt a hazai kétéltű- és hüllőfajoknak. Magunk is segíthetünk rajtunk azzal, ha kertünk egy részét úgy alakítjuk át, hogy az megfelelő élőhelyet nyújtson ezeknek a védett állatoknak.

Nem is gondolnánk, hogy a kertünkben kivágott, korhadó farönk mennyi élőlény szükségletét elégíti ki. Különböző gombák (pl. taplógombák), növények és állatok táplálkoznak a korhadó faanyagból, vagy csak búvóhelynek használják a felpuhuló rönk belső üregeit. A kétéltűek és hüllők nemcsak búvóhelyeket találnak a rönkökben, hanem táplálékot is, és akár át is telelhetnek bennük. Ha a kertünkbe szeretnénk farönköt „telepíteni”, igyekezzünk olyat találni, amelyik már a fa kivágásakor üreges!

Korhadt fa híján mi magunk is alakíthatunk ki hüllők és kétéltűek számára búvóhelyeket

Korhadt fa híján mi magunk is alakíthatunk ki hüllők és kétéltűek számára búvóhelyeket

A manapság divatos, új kerítések jól elzárják a külvilágot, ekképp az élővilágot is kertünktől. Egyre kevesebb helyen látni kerítésre kúszó borostyánt, és a valódi kőkerítések is kezdenek eltűnni, pedig akár egy teljes cikket is lehetne írni a kőkerítésekre felfutott kúszónövények élővilágáról. Mégis sokat tehetünk azért, hogy az olcsóbb, betonalapú, burkolt kerítésaljzatainkon is felpezsdüljön az élet. A kerítésbe például lehet átjárókat kialakítani a talajszinten, és ha egy kövér sün átfér rajtuk, akkor számos egyéb állat számára is lehetővé tettük, hogy bejusson a kertünkbe, vagy éppen onnan továbbmenjen.

Manapság sokan építenek kerítésfalat úgynevezett zsalukőből, amelyeket azután vakolattal látnak el. Az építés során mindössze annyit kell tennünk, hogy több ponton hagyjunk a burkolaton keresztül bejáratot ezekbe az üregekbe.

Így segíthetjük a hasznos csúszómászók megtelepedését

Egyre több ápolt háznál figyelhető meg egy vékony földsáv a járda és a kerítés között, ahová növényeket ültetnek. Ezek a vékony szegélyek a gyíkok mellett számos állatnak nyújtanak ideiglenes menedéket, táplálkozóhelyet. A fali gyíkok számára akár tökéletes állandó élettérként is szolgálhatnak. De ha kívülről nem is tudjuk a kerítésaljzatot növényekkel szegélyezni, belül már azt ültetünk, amit akarunk. Ha azonban azt szeretnénk, hogy gyíkjaink hosszú távon is megtelepedjenek, biztosítanunk kell számukra védett búvóhelyeket, repedéseket, üregeket és legfőképpen telelőüregeket.

gyíkok hüllő búvóhely

A növényekkel borított kőkerítés remek élőhelyül szolgál a gyíkok számára

Gyíkok számára az aktív időszakokban nincs szükség mély telelőüregekre. Egy-egy víztől, huzattól védett repedés megteszi mindennapi búvóhelynek. Ilyeneket az építésekor kialakíthatunk a kerítés falában vagy alapjában.

A teleltetéshez viszont használjunk kerámia telelőüregeket! Békák, gőték számára helyezzük az üreget a kerti tó mellé vagy a talajt is takaró virágágyásaink közé. Ha gyíkoknak akarunk lakást kiutalni, akkor a kerítés, a házfal, vagy farakás tövébe ássuk le a kerámiacsövet. A kerámia telelőüregek előnye, hogy tisztíthatók, ezzel feltöltődésük földdel és avarral megakadályozható.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu