Lapszemle

Erdei tudástrezor

A természet a szó legszorosabb értelmében éltet: egész évben képes ellátni minket különleges, tiszta forrásból származó ehető alapanyagokkal. Ez az alapgondolata az Ehető erdő című kötetnek.

A szerzőpáros egy jó nagy erdei lépéssel a fenntartható gasztronómia trendjei előtt jár. Olyan szemléletváltás mellett érvelnek, ahol az ember és az erdő sokkal szorosabb kapcsolatba kerül egymással. Egyesítették tudásukat, hogy minél több emberrel ismertessék meg az ehető erdei alapanyagok világát.

Az Ehető erdő szórakoztató stílusban, gyönyörű fotókkal illusztrálva mutatja be a gyűjthető növényeket. A könyv nem pusztán gasztrobotanikai alkotás, hiszen olyan gyakorlati tudást ad az olvasó számára, amivel sokat tehet saját egészsége érdekében. A receptek közérthetők, és még a kezdők számára is világos leírásokat kínálnak.

Vadalma verjus, galagonya ketchup, hólyagfa humusz, bükkmakk liszt, kányazsombor mustár, bangita chutney, madárcseresznye pastis, vackorsajt, nyírfatonic, galajkávé, csalánsör – a könyv segítségével bárki elkészítheti ezeket a különleges erdei termékeket.

A szerzők azt vallják, hogy a kristálytiszta erdei levegőn, a szabad ég alatt fejlődő erdei vadzöldek és termések fogyasztása nem csak azért jó, mert fenntartható a forrás, karbonsemleges az előállítás, és ezáltal bolygókímélő a „termék”. Az is fontos szempont, hogy ezek finom és zamatos alapanyagok, amelyek bőségesen tartalmaznak természetes tápanyagokat, mindenféle emberi behatás nélkül.

Ez a könyv abban segít, hogy az olvasó saját maga is felfedezhesse az erdő ízeit, és ezen keresztül minden értékét, akár otthon, a saját konyhájában. Ha megismeri, akkor megszereti, és remélhetőleg vigyáz is rá. A könyvben rejlő tudás olyan, mint egy pici bükkmakk az erdei avarban: az olvasón múlik csak, hogy szép nagy fát nevel-e a belőle.

Forrás: A Mi Erdőnk