Lapszemle

A víz tudja a dolgát

Már gyermekként meghatározó élményeket szerzett a víz erejéről dr. Goda Péter, és akkor még nem is sejtette, hogy életét a Körös-vidék vízgazdálkodásának fogja szentelni.

A gyulai Vízügyi Igazgatóság vezetőjeként az árvízi, belvízi, öntözési és a vízkészlet-gazdálkodási szakterületek koordinálásáért felelt, valamint a Dalerd Délalföldi Erdészeti Zrt. kezelése alá tartozó erdők ökológiai vízutánpótlásának gyakorlati kialakításában is közreműködött.

Ahol még beavatkozni sem kellett, csak a vízre volt szükség

Fotó: Puskás Lajos

Hatalmas zivatar zúdult a Mátrára 1954-ben, ami jókora árhullámot indított el a Nagy- és a Mérges-patakokon. Miután az eső elállt, a gyöngyösi óvodából nyugodt szívvel elengedték a gyerekeket, köztük a kis Pétert is. Hazafelé tartó útját a többszörösére duzzadt Mérges-patak keresztezte, ám közvetlenül az árhullám előtt sikerült átfutnia a menedéket jelentő túloldalra. A közelben élő, lakásukból menekülő családnak már nem volt ekkora szerencséje.

„A szülőknek nem volt idejük kimenekíteni a bölcsőben fekvő kisbabát. A hazai szakirodalom szerint, Magyarországon az árvíz közvetlenül még nem követelt egyetlen emberéletet sem, én ezt ezzel a szomorú esettel tudom megcáfolni”

– idézi fel Goda Péter a tragédiát.

A történtek ellenére nem viszolygott a víztől. Fiatalon úszni járt, de a természetszeretete és a fizikai adottságai a tájfutás felé terelték. Többszöri térdsérülései ugyan tördelték pályafutását, mégis kelet-magyarországi ifjúsági bajnokként akasztotta szögre futócipőjét. Felsőfokú tanulmányait a Műegyetemen, Budapesten végezte vízépítő mérnök szakon. Ott ismerkedett meg építőmérnök hallgató feleségével, akivel immár 52 éve él házasságban. Lányuk középiskolai nyelvtanár.

Az egyetem után az ország számos helyéről kaptak állásajánlatot, de lakhatásukat csak Gyulán tudta biztosítani a munkáltató. „A Vízügyi Igazgatóságnál szakaszmérnökségi beosztottként kezdtem a munkát 1972-ben.

Majd a központban az öntözési szakágazatnál dolgoztam, később mind a védekezésért, mind a vízi létesítmények működtetéséért felelős szakaszmérnökséget 1981-ig vezettem.

Már akkor és később 16 éven keresztül igazgatóként is igyekeztem hatékonyan dolgozni, erőteljesebbé téve a vízellátás, csatornázás és szennyvíztisztítás koordinálását. Aktivizáltam magam a szomszédos országgal közös vízpolitika kialakításában. A hazánkba érkező víz minőségének javítása érdekében „hidro-diplomatává” kellett válnom. A heves áradások és az aszályos időszakok kontrollálása is feladataim közé tartozott, miként az egyre iparosodó Békéscsaba felszíni vízigényének kiszolgálása is. Munkánkat nagyban segítette a Fehér-Körösön 1896-ban Melocco Leonárd vállalkozó által megépített tűsgát. Felújítását 1998-ban kezdték meg, az időközben megépített fenékgátra vízfeltöltésű tömlős gát került. Ez a duzzasztómű, az árvízi időszakokat kivéve, Békéscsabát, Békést és Gyulát folyamatosan felszíni vízzel látja el” – meséli Goda Péter.

Forrás: A Mi Erdőnk