Lapszemle

Erdészet az egykori grófi erdők szívében

A Bakony hazánk egyik legszebb tájegysége, melynek szívében található a pazar erdőkkel körülvett Alsópere.

Az alsóperei Park Szálló a Nádasdy család vadászházának alapjaira épült

Vadászati tevékenységet az Erdészet 9330 hektár szabad területen végez. Az elejtések túlnyomó része vendégvadásztatás keretében történik. A területen mind az öt hazai nagyvadfaj megtalálható, azonban a dám csak csekély létszámban van jelen. A muflonállomány országos szinten kiemelkedő minőségű, amit az érmes trófeák aránya is igazol. A téli hónapokban a társasvadászatok iránt évek óta nagy a kereslet.

A vadászidény nyáron az őzbak vadászattal kezdődik, majd szeptemberben a szarvasbőgéssel folytatódik, melynek egy igen jelentős eseménye az október eleji trófeaszemle Alsóperén.

Októberben és novemberben a vendégek tarvadra, muflonkosra vadásznak, majd a társasvadászatok következnek, melyek jellemzően január közepéig tartanak. Ezután már csak egyéni vendégek jönnek tarvad és muflonkos reményében, végül az idény szakszemélyzeti vadászattal zárul.

Ma is meghatározza az erdészet működését, hogy a kezelt terület nagy része katonai lőtér

Páratlan látnivalók

Az erdészet által kezelt területek a számos természeti látnivaló mellett több, az erdőgazdaság által megépített turisztikai attrakciót is rejtenek. Legismertebb jelzés az Országos Kéktúra-útvonal, páratlan vonalvezetése mentén számos pihenőhelyet kialakítottunk. A Bakonynána és Jásd közötti szakasz követi a Gaja-patakot, így elvezet az országos hírű Római-fürdő vízeséshez. A kék jelzés később érinti az 1995-ben természetvédelmi területté nyilvánított, hatalmas sziklákkal övezett Burok-völgy peremét, több helyen pazar kilátás várja a túrázókat. A Közép-dunántúli Piros-sávjelzésen eljutunk a Pusztapalota romjaihoz, ahol erdőismereti tanösvényen ismerkedhetünk a térség növény- és állatvilágával. A terület változatossága és természeti gazdagsága a kirándulókon túl a táborozókat is vonzza, éppen ezért a Vadalmás réten kialakított cserkésztáborhely minden nyáron keresett helyszín a cserkészcsapatok és nomád táborozók körében.

Forrás: A Mi Erdőnk