Lapszemle

Erdészet az egykori grófi erdők szívében

A Bakony hazánk egyik legszebb tájegysége, melynek szívében található a pazar erdőkkel körülvett Alsópere.

Innen látja el mindennapi tevékenységét a VERGA Zrt. Királyszállási Erdészete, mely egykoron a gróf Nádasdy család birtokában lévő erdőterületeket is kezeli. Az erdészettől nem messze vadászházat találunk, hiszen már a grófi időkben is az erdő- és vadgazdálkodás központja volt Alsópere. Az erdőben és vadban gazdag térség olyan turisztikai látnivalókat is rejteget, mint az országos hírű Római-fürdő vízesés, a legendák övezte Pusztapalota, vagy a máig érintetlen Burok-völgy.

Alsópere és a környező földbirtokok, erdőterületek egykoron a Nádasdy családhoz tartoztak. A grófi család gyökerei a 12. századra nyúlnak vissza, a 19. századra pedig a Dunántúl egyik legjelentősebb földbirtokosaivá váltak.

Míg Felsőpere a mezőgazdálkodás, Alsópere az erdő- és vadgazdálkodás központja volt. Az angolkert jellegű arborétumot még maga Nádasdy Ferenc alakítatta ki, a Bakony jellegzetes fafajtái mellett egzóta fafajokat is telepíttetett.

A felújított és a napjainkban is szabadon látogatható arborétumban helyet kapott a Magyarság keresztje, valamint a neves erdészeknek, vadászíróknak állított emlékkövek is. A Széchenyi Zsigmond-emlékhely eszünkbe juttatja, hogy a magyar vadász, utazó és író a közeli erdőkben ejtette el élete első szarvasbikáját. A környező területek vadbősége miatt a nádasdladányi központtal rendelkező uradalom itt épített vadászkastélyt, melyből napjainkra sajnos semmi sem maradt.

A tési gróf Széchenyi Zsigmond-kilátó

Forrás: A Mi Erdőnk