Lapszemle

Meseház az erdő közepén

Csokonyavisontától alig öt kilométerre, a lábodi vadászterületen, egy kiterjedt erdőtömb szívében bújik meg az Alexandra Vadászház, Ökoturisztikai és Konferencia Központ.

Jobban mondva kinyitja az erdőt: a sűrű fákkal szegett út széles tisztássá terebélyesedik, és az addig árnyékhoz szokott szem alig tudja befogadni a napsütésben fürdő tornyos épületet.

Árnyékot nem csak az erdőben találunk, érkezésünkkor vidáman ugrált körbe bennünket Shadow (azaz Árnyék), a német juhászkutya. A tornyos ház, az elegáns és tágas társalgó, a súlyos fabútorok, az ízléses teríték, a gondozott park, házigazdánk közvetlen kedvessége meggyőzött, megérkeztünk a „csodák palotájába”.

Csokonyavisonta meseszerű vadászházát gróf Széchenyi Imre feleségéről, gróf Sztáray-Szirmai Alexandráról nevezték el. A tulajdonos SEFAG Zrt. Pap László pécsi építészt bízta meg, hogy az egykori mezőgazdasági területen vadászati központot alakítson ki. A fasorral szegélyezett bekötőút az erdélyi négy fiatornyos sisakokat idéző, kőalapzatú fatorony által kihangsúlyozott bejárathoz vezet.

Az impozáns falépcső, az áttört szerkezet világosan kijelöli a betérő számára a közösségi és a privát tereket. Az épület belső világa harmonikus és otthonos. Mindehhez méltó keretet ad a vadászházat övező parkosított kert, a háttérben a tó vize töri meg a hullámzó zöldet.

„Az impozáns vadászház 2009-ben épült, akkor én voltam a szakács, majd 2018-ban felkértek az üzemeltetésére, és azóta is örülök, hogy akkor igent mondtam” – meséli Cser Zsolt, a ház első embere. A vadászház megnyerő, kívül és belül is magán hordozza a jelenkor építészetét és a hagyományos somogyi motívumokat. A vendégeket tíz szoba 26 férőhellyel várja. Az elegáns társalgóban kellemesen elbeszélgethetnek egy jó kávé vagy egy pohár kiváló bor mellett, és van kártyaszoba, biliárdterem, valamint pihentető szauna is a házban.

A hazai vadászvendégek és turisták mellett a világ minden részéről érkeznek természetet és a vadászatot kedvelő utazók. Amíg szeptembertől februárig főként a vadászoké az épület, az év többi napján megnyitja kapuit az esküvők, családi és baráti társaságok, céges rendezvények előtt. A csoportok többsége visszajár, Cser Zsolt ismerősként üdvözli őket, s kijár számukra a megkülönböztetett figyelem.

„Szeretnek nálunk pihenni, jókat enni, a környéken kirándulni. A nyugalom szigete ez, ahol a csöndet szinte hallani lehet. Bár az erdőnek is megvannak a maga hangjai, szinte állandó a madárcsicsergés, szeptembertől pedig közvetlen közelben bőgnek a szarvasbikák”

– nyugtázta a házigazda, és ebben megerősíthetem – Csokonyavisontáról a vadászházhoz haladva két gímtehén is rácsodálkozott az autónkra. A királyi vad bejár az épületet övező, gondozott parkba is, néhány nappal korábban négy hatalmas agancsú gímbikát láttak.

A vadászház közvetlen környezetében fellelhető számos kikapcsolódási lehetőség mellett további felfedezésre váró programon lehet részt venni. Csokonyavisontán – amely 1941-ben két település, Erdőcsokonya és Somogyvisonta összevonásából született – gyógyfürdő üzemel. Az olajkutatás során nem fekete aranyat, hanem 73 °C-os termálvizet találtak, ami jódot, ként és fluort egyaránt tartalmaz. A szabadtéri medencék és a gyógyfürdő egész évben várja a vendégeket.

Forrás: A Mi Erdőnk