Hírek

Facsemetéket rongáltak és pusztítottak el egy fővárosi erdőben ismeretlenek

Feljelentést tett a Pilisi Parkerdő Zrt. a rendőrségen, mert ismeretlenek elpusztították a budapesti atlétikai világbajnokság szervezőivel közösen ültetett facsemetéik mintegy kétharmadát a XX. kerületben.

A társaság az MTI-vel kedden azt közölte: idén májusban a vb szervezőivel közösen negyven facsemetét ültettek el az újtelepi parkerdőben. Ez az atlétikai világszövetség fenntarthatósági stratégiájának és a Pilisi Parkerdő városierdő-fejlesztési programjának közös, jelképes akciója volt, most azonban ismeretlen tettesek a facsemeték mintegy kétharmadát elpusztították.

Reinitz Gábor vezérigazgató akkori nyilatkozatát idézve hozzátették, azon a területen hetven éve még hulladéklerakó volt, majd az erdészek erdőt telepítettek oda, és jól látható, hogy ennek milyen fontos szerepe van a terület rekultivációjában (újraművelésében).

„Az egykor tájseb sikeres rekultivációját bizonyítja, hogy itt már mindennapos vendég a védett mocsári teknős vagy a szintén védett zöld levelibéka”

– írták.

Kiemelték, a társaság a terület megújítása során első lépésben jelentős mennyiségű illegális hulladékot szállított el, majd séta- és futóutat alakított ki, ennek mentén négy helyen kondieszközöket is kihelyeztek. Emellett megújult a focipálya, továbbá két letelepedőhely és egy esőbeálló is létesült, míg a kutyásokra is gondolva nagy területű, úgynevezett agility-eszközökkel ellátott kutyafuttatót építettek.

Az eddigi információk szerint

az ismeretlen tettesek július 1-jén este az elültetett facsemeték közül közel harmincat megrongáltak, illetve elpusztítottak.

A Pilisi Parkerdő munkatársai megpróbálják a menthető facsemetéket visszametszéssel megőrizni, az elpusztítottak helyére pedig újakat ültetnek.

A társaság az ügyben feljelentést tett ismeretlen tettes ellen a rendőrségen, emellett a helyi közösség odafigyelését kérik a természeti értékek megőrzése érdekében.

Forrás: MTI