Hírek

Újabb óriásrovar telepedett meg hazánkban

Az elmúlt napokban kisebb pánikot keltett, hogy óriási invazív darazsak jelentek meg Európában. Az ázsiai lódarázs (Vespa velutina) már az ajtón kopogtat, de egyelőre nincsen magyarországi adata. Emellett a hazai lódarázsnál (Vespa crabro) valamivel kisebb is, és semmivel sem veszélyesebb őshonos társánál. Van azonban egy másik nagytestű rovar is, mely eközben csendben betelepedett…

A globalizáció világában egyre gyakoribb, hogy egy faj – legyen az állat, növény, vagy akár gomba – távol kerül eredeti élőhelyétől. A leggyakoribb eset, hogy az új körülmények között ezek az egyedek elpusztulnak, nem képesek alkalmazkodni hozzá.

A nagy számok törvénye alapján azonban néha előfordul, hogy egy rátermettebb faj mégis megtalálja a számára optimális körülményeket, és szaporodni kezd az új területen.

A honos élővilág pedig nem mindig van felkészülve ezekre az idegenekre, ezáltal könnyen hátrányba kerülhetnek a jövevényekkel szemben. Ez a helyzet a fent említett ázsiai lódarázs esetében is: az Európában tartott háziméh képtelen védekezni az agresszív és falánk ázsiai lódarázzsal szemben, így ahol már megjelent, ott komoly problémát okoz a méhészeknek.

A szintén Ázsiából származó óriás imádkozó sáska (Hierodula tenuidentata) neve is sejteti, hogy nagyobb a nálunk őshonos ájtatos manónál (Mantis religiosa). Legtöbbször zöld színű, de lehet barnás vagy sárgás is. Legkönnyebben úgy lehet megkülönböztetni európai rokonától, hogy első pár szárnyán egy-egy feltűnő, fehér színű folt található, a fogólábak belső oldaláról pedig hiányzik az a sötét színű folt, mely az ájtatos manónál viszont megvan. Emellett jobban szeret a fák lombja között vadászni, a mi imádkozó sáskánt pedig inkább a füves, nyíltabb területeken vadászik.

Az ázsiai óriás imádkozó sáska az emberre egyáltalán nem veszélyes, azonban a rovarok közül bármit megtámad, és amit elkap, azt el is fogyasztja.

Ezzel elvileg akár segíthetne is, például a szintén inváziós poloskák sakkban tartásával, de egyelőre nincs arra vonatkozó bizonyíték, hogy valóban hasznos kártevőirtó lenne. Azonban gondot okozhat azzal, hogy a nőstények feromonjai vonzzák a hazai ájtatos manó hímeket is, amivel csökken annak szaporodási esélye – hívja fel a figyelmet blogjában a Magyar Természettudományi Múzeum.

És hogy hogyan került ide Ázsiából? Ezt a fajt az indonéziai Jáváról írták le, és Kínában, Indiában, Japánban, Koreában valamint számos Csendes-óceáni szigeten őshonos. A faj elterjedési területe 21. század elején még a Fekete-tenger keleti partvidékéig húzódott. Majd közel száz év évnyi szünet után a 2000-es évek elején újra előkerült: rohamosan terjedni kezdett a Fekete-tenger partvidékén nyugati irányban. 2007-ben már Görögországban volt – emberi közvetítéssel – , 2016-ban pedig az olasz Pó-síkságon is megtelepedett.

Innen aztán 2017-től a Balkánon folytatta hódító útját, és az elmúlt néhány évben leírták többek közt szomszédos Szlovéniából, Horvátországból, Szerbiából valamint Romániából.

Magyarországon először 2019-ben találták meg, a Csongrád-Csanád vármegyei Zákányszéken, egy kertben. Feltehetően ezek a példányok Szerbiából jöttek, akár „önerőből” is. 2020-ban már Budapesten is észleleték, és a következő években további példányok kerültek elő a fővárosból is. Itt már felmerül a lehetősége annak, hogy kokonjaik (petecsomóik) díszfákon és cserjéken utazva érkeztek.

Az óriás imádkozó sáska méretéből adódóan látványos, így amikor nem a fák lombjában rejtőzködik, hanem például ősszel a törzseken napozik, könnyen szem elé kerül. A közösségi oldalakra feltöltött fotóik segítségével a kutatók figyelemmel tudják kísérni az imádkozó sáska inváziót. Azonban az, hogy ez az új faj hosszú távon mennyire lesz problémás, egyelőre kérdéses, további megfigyelésekre van szükség ennek megállapításához.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu