Lapszemle

A természet rendjéhez igazodunk

A fa élő és holt állapotában is kitüntetett helyet foglal el életünkben. A mindennapjainkhoz szükséges faanyaghoz a fák életének feláldozásával jutunk hozzá, a kitermelés időpontjának és módjának meghatározásakor azonban az egész erdei életközösségre tekintettel kell lenni. Mindez felelősségteljes tervezést és munkát kíván az erdészektől.

A fakitermelés a legjelentősebb beavatkozás az erdő életébe. Egyáltalán nem mindegy, hogy mikor és hogyan végezzük. A módozatot jogszabályok, természetvédelmi és közjóléti elvárások szabályozzák, időpontja pedig döntően a fák nyugalmi állapotához igazodik.

Az őszi lombhullás után az erdei életközösség alacsonyabb sebességre kapcsol. A növények és az állatok egy része is téli álomba szenderül. Általában kevesebb az áztató csapadék, és a talaj gyakran fagyos. Ezek a tényezők azért fontosak, mert a nehéz és terjedelmes faanyag kitermelése, erdei mozgatása jelentősen károsíthatja a visszamaradó faállományt, a talajt és a talajszinten lévő, természetes magszóródásból származó újulatot is.

A munkát ezért akkor és úgy kell megszerveznünk, hogy a lehető legkisebb kárt okozzuk. A változó klíma enyhe teleket, hó helyett esőt hoz magával. Ez megnehezíti a szakemberek munkáját – sokszor napi szinten szükséges favágó brigádokat szervezni.

Hatékonyan és kíméletesen dolgoznak

A munkaerő hiánya és a változó körülmények miatt gyarapodnak erdeinkben az igen hatékony fakitermelő gépek (harveszterek). Ezek a fakitermelés szinte összes műveletét elvégzik.

Hozzájuk csatlakoznak a kihordók (forwarderek), amelyek a fatermékeket kiszállítják a munkaterületről. Ez a két gép (egy-egy kezelővel) 5-6 fős kitermelői brigád munkáját helyettesíti sokkal hatékonyabban, kíméletesebb módon.

Amikor megindul bennük a nedvkeringés, minden növény érzékeny, ezért akkor már nincs helye az erőteljesebb beavatkozásoknak. A tavaszi pezsgés még jórészt nyáron is tart, az első kisebb termelési feladatokat csak augusztus tájékán kezdik a szakemberek, amennyiben az nem sérti túlzottan a természetvédelmi, közjóléti érdekeket. A nagyobb „erdőzúgás” pedig csak novemberben, lombhullás után kezdődik újra.

Ez a ciklikusság tehát az erdő, az erdész életében ökológiai alapokon nyugszik; nem változtat rajta sem a technikai fejlődés, sem a társadalmi elvárások.

A klimatikus változások, a tartós télies időjárás hiánya azonban rövidíti az optimális fakitermelési időszakot. Szerencsére az újabb gépek, technikák nemcsak kíméletesebben végzik a munkát, hanem nagyobb teljesítményre is képesek.

Dudás Béla
EGERERDŐ Zrt.

Forrás: A Mi Erdőnk