Hírek

Az akác volt a középpontban Baktalórántházán

A Nyírség aranya, a hungarikumként számon tartott akác volt a középpontjában annak a konferenciának, amit a NYÍRERDŐ Nyírségi Erdészeti Zrt. szervezett Baktalórántházán, a Dégenfeld kastélyban.

Az akác nagyon fontos fafaj az alföldi erdészeknek – fogalmazott köszöntőjében Hidas Tibor, a NYÍRERDŐ Zrt. vezérigazgatója. Felhívta a figyelmet arra, hogy

országosan 24 százalék, ezzel szemben Hajdú-Bihar vármegyében 42, Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében pedig 47 százalék felett van az akác területfoglalása.

Az erdőgazdaság által kezelt területen 47 százalékot tesz ki az akácos arány. Ezek a számok is mutatják a fafaj jelentőségét – jelentette ki.

Kovács Gábor, a NYÍRERDŐ Zrt. nyugalmazott vezérigazgatója gróf. dr. Forgách Balázs nyírségi akáctelepítési törekvéseiről beszélt a rendezvényen.

Forgách Balázs a 20. század elején Tornyospálca határában jelentős újítóként akáctermesztés korszerűsítéssel is foglalkozott. Hihetetlen innovációs készséggel hozzákezdett a föld okszerű hasznosításának

– mondta Kovács Gábor.

Koltay András, a Soproni Egyetem Erdészeti Tudományos Intézetének kutatója az akácosok erdővédelmi kérdéseiről szólva bemutatta a fafaj károsítóit és kórokozóit. Felhívta a figyelmet arra, hogy az akácnak relatíve kevés betegsége van, ennek az az oka, hogy Amerikából származik, és a károsítók nehezebben követik a fafajt a tengeren túlra.

Száva Tamás, a Baktalórántházi Erdészet igazgatóhelyettese akáctermelési tapasztalatokról beszélt, az erdővédelem tükrében. Gyakorlati példákon keresztül mutatta be a napi gazdálkodást, illetve azokat a termékeket, amelyeket előállítanak, hogy minél nagyobb hozzáadott értékkel, minél nagyobb árbevételre tudjanak szert tenni az akácból,

Már csak azért is fontos ez, hogy őshonos fafajokra tudják a bevételeket fordítani,

Miről mesélnek a 250 éves nyírségi térképek? Ezzel a címmel tartott szemléletes előadást Gencsi Zoltán, a NYÍRERDŐ Zrt. szakreferense. Ebben egyebek mellett összefoglalta, hogy miként alakult a Debrecen környéki erdők sorsa az évszázadok alatt.

A programot terepi bemutató zárta a Baktalórántházi Erdészet területén, ahol a drónos permetezésről tudhattak meg hasznos információkat a konferencia résztvevői.

Forrás: NYÍRERDŐ Zrt. közlemény