Hírek

Lombkorona-tanösvény az apátság közelében

Tovább bővült az állami erdőgazdaságok közjóléti fejlesztéseinek sora, csodálatos környezetben, a világörökség részét képező Pannonhalmi Bencés Főapátság közelében keresztény szimbólum, hal formájú lombkorona-tanösvényt épített a Kisalföldi Erdőgazdaság Zrt.

Erdeinkben évente 4,5 millió látogató fordul meg, kiszolgálásukra, a természetjárók kedvére kilátók, erdei iskolák és tornapályák, tanösvények, emlékhelyek újultak és épültek az állami erdőgazdaságok jóvoltából, amelyek 2010 óta  17,3 milliárdot költöttek közjóléti fejlesztésekre – emlékeztetett Fazekas Sándor az ünnepélyes átadón.  A földművelésügyi miniszter úgy véli, hogy a lombkorona-tanösvény a Pannonhalmi Tájvédelmi Körzet védett természeti területén, az ezer éves apátság szellemi örökségének vonzásában tovább növeli a környék népszerűségét és látogatottságát. 

Aki felzarándokol ide a Pannonhalmi Boldogasszony dombra és felsétál ezen a tanösvényen, az minden évszakban csodálatos panorámában gyönyörködhet, láthatja az alatta elterülő kis várost, a sokorói-dombokat, halastavakat,  az apátság jellegzetes épületegyüttesét. Aki a különleges séta során beszívja az oxigéndús erdei levegőt, az biztosan jobban ügyel majd arra, hogy mindez a szépség így is maradjon! Nem szemetel, nem rombol, nem árt, hanem megőriz, vigyáz, ápol, épít inkább – hangsúlyozta Orbán Tibor, Kisalföldi Erdőgazdaság (KAEG) Zrt. vezérigazgatója.  Ráadásul hasznos információkat is kapnak a látogatók a kihelyezett  eszközökről, a jövőben pedig „okos tanösvénnyé” szeretnék alakítani az újdonsült beruházást.

A Pannonhalmi Lombkorona Tanösvény megépítésével az volt az erdőgazdaság célja, hogy még vonzóbbá, változatosabbá tegyék a domb turisztikai kínálatát, miközben a pannonhalmi kiránduláson résztvevők  szellemi és fizikai feltöltődésben is részesülhessenek.

A kilátóként is használható lombkorona-tanösvény viszonylag rövid idő alatt készült el, a kivitelezők rendkívül mostoha időjárási viszonyok között, metsző hidegben dolgoztak. A terveket Szabó Péter Építész Műterme Kft. készítette.

Az erdőgazdaság természetesen felvállalta a megbolygatott terület teljes rehabilitációját, pótolják a kivágott fákat, füvesítenek, folyamatosan karbantartják a kilátóhoz vezető utakat.

Hortobágyi T. Cirill pannonhalmi főapát megáldotta a Pannonhalmi Főapátság közelében, a Boldog Mór-kilátó mellé épült tanösvényt. Az apátság és környezete mindenki előtt nyitva áll, felüdülést és megnyugvást teremtve az oda érkezőknek, mondta.

Aki

Aki 

Forrás: magyarmezogazgasag.hu/KAEG Zrt.