A Fejér megyében 65 éve létrehozott állami erdőgazdaság a 2. világháború után katasztrofális erdő- és vadállományt vett kezelésbe, és az azóta elvégzett céltudatos munka eredményét mi sem bizonyítja jobban, hogy a megye erdősültsége a kétszeresére nőtt, és számos világ-, illetve országos rekord őz-, gím-, dám- és muflontrófeával büszkélkedhetnek, mondta köszöntőjében Majoros Gábor, a VADEX Zrt. vezérigazgatója. De Európa-szerte híresek a vállalat fácánvadászatai, vaddisznóhajtásai is.
Mindezek mellett több közjóléti létesítménnyel gazdagodott a környék a VADEX Zrt. jóvoltából: a lakosság körében népszerű Ökoturisztikai Központot, tájcentrumot, vadasparkot, arborétumot, erdei iskolát működtet az erdő- és vadgazdaság. A legutóbb, márciusban a Velencei-tó partján átadott Bence-hegyi-kilátó látogatottsága pedig minden korábbi reményeiket fölülmúlta.
Hazánkban mintegy 65 ezer vadász évenként körülbelül 13 ezer tonna vadhúst szállít a konyhákba. Az élelmiszertermelésünkben ez csupán csepp a tengerben, de mégis fontos, mert a vadhús igen értékes alapanyag, tele az egészséges táplálkozáshoz szükséges hasznos összetevőkkel.
Ezen szerettek volna változtatni a 12 éve indított Vadgasztronómiai Fesztivállal, ahol lelkes főzőcsapatok szabad tűzön készítik el a sokszínű vadételeket, hogy kedvet csináljanak és bátorságot adjanak a vadhús felhasználásához a háziasszonyoknak. A kezdeményezéssel hagyományt teremtettek, országszerte rendeznek hasonló találkozókat, több színvonalas szakácskönyve jelent meg a témában, újra kultusza lett a vadgasztronómiának, és nem utolsósorban nőtt a vadhús kereslete. Idén közel 60 csapat kínálta Soponyán a finomabbnál-finomabb vadételeket a szép számmal érkezett nagyközönségnek.
Az utóbbi évek eredménye az új vadászati törvény is, melynek kialakításában szervesen közreműködött a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara is, mondta Győrffy Balázs elnök. Ez jelentős változást hozott a vadászok életébe. A vadgazdálkodás új jogszabályi környezetének a kialakítása gyakorlatilag befejeződött, és ugyancsak lezárult a vadászterületek és a vadászatra jogosultak kijelölése. A következő feladat a 20 évre szóló vadgazdálkodási üzemtervek összeállítása és jóváhagyása. Az új vadászati törvény a vadkárt is új alapokra helyezi, melynek felmérésében nagy előrelépést hozhat a rövidesen megjelenő útmutató. Annak alkalmazásával javulhat a földhasználók és a vadgazdálkodók közti viszony, szorosabb lehet az együttműködés, és ezáltal remélhetően csökken a tényleges vadkár.
Ennek pedig nem az alapanyag hiánya az oka, a Magyarországon megtermelt vadhús közel háromnegyed részét ugyanis exportáljuk az alacsony fogyasztás a vadhús magasabb árában, valamint az gasztronómiai ismeretek hiányában keresendő. A soponyaihoz hasonló rendezvények segítenek abban, hogy a háziasszonyok ne ódzkodjanak a vadhústól és ötleteket kapjanak az elkészítéséhez.
Bitay Márton Örs, az Agrárminisztérium földügyekért felelős államtitkára a résztvevők, látogatók száma, valamint a rendezvény színvonala alapján az ország legrangosabb vadgasztronómiai fesztiváljának nevezte a soponyait. Az időzítése is kiváló, hiszen éppen a vadászati szezon elején rendezik, mondta hivatalos megnyitójában.
A fesztiválok szerepe azonban legalább ilyen fontos, hogy még többen megismerjék a vadhús ízét, elkészítési módjait. Már eredményt is tudunk felmutatni e téren, a belföldi kiskereskedelmi forgalomban tavaly értékesített vadhús mennyisége a Vadex Zrt.-nél meghaladta a 70 500 kilogrammot, azaz közel 10 ezer kilogrammal volt több az előző évinél.
A 12. Nemzetközi Vadgasztronómiai Fesztivál vadételfőző versenyének eredményei:
Muflon kategória:
1. VAD-EX Bajnokok
2. Magicom
3. Sárosd Kapa Kupa
Szarvas kategória:
1. Magyar Honvédség Katonaszakács csapata
2. Vasi Dödöllék
3. Dávid és társai
Őz kategória:
1. Széchenyi Zsigmond Vt.
2. Nagy-Sár-Hant
3. Budapesti Erdőgazdaság
Vaddisznó kategória:
1. Szülőföldünk ízei
2. Sütődiszkosz.hu
3. Zalaerdő
Erdei Ételek Mestere címet a Magyar Honvédség Katonaszakács csapata érdemelte ki.
A Vadgasztronómiai Nagydíj nyertese: Szülőföldünk ízei csapat
Gasztrodizájn különdíjas: Gasztro ördögök