A fesztivál 2007-ben a Soponyai Ökoturisztikai Központ átadása alkalmából egy házi főzőversennyel indult útjára mindössze 300 résztvevővel, 17 év elteltével pedig vadételek
Majoros Gábor, a VADEX vezérigazgatója a megnyitó ünnepségen kifejtette, a rendezvény a vadászat, a vadgazdálkodás és a vadgasztronómia ünnepe egyszerre, mely remek lehetőséget ad a vadhús mint konyhai alapanyag népszerűsítésére, széles körű felhasználási lehetőségeinek a megismertetésére. „Mint azt tudjuk,
így mindig is kiemelt szerepet töltött be a sokrétű szórakozást kínáló fesztiválon a főzőversenyünk, melynek két versenyszáma is van: az egyik a „Vadételek Asztala”, ahol a versenykiírás szerint bográcsban, a másik a „Vadgasztronómiai Nagydíj”, ahol szabadon választott módon, de kizárólag szabadtűzön készülhetnek a vadételek” – ismertette a vezérigazgató.
Molnár Krisztián, a Fejér vármegyei közgyűlés elnöke a nemzetközileg is ismert magyar, keresztény értékek továbbadásában látta a fesztivál üzenetét, mely értékek a vadászati kultúránkat is alapjaiban meghatározzák. „A természet önzetlen ajándékát, a vadat önzetlenül óvnunk és tisztelnünk kell, e célt szolgálja a vadgazdálkodás, hiszen a tisztességes vadásznál nem is lehet nagyobb természetvédő, a téves társadalmi megítélés ellenére” – hívta fel a figyelmet a vadászat fontosságára Molnár Krisztián.
Nobilis Márton, az Agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára arra világított rá, hogy a kizárólag a természetben táplálékát szerző vad húsa a napjainkra trenddé vált egészséges táplálkozásba remekül beilleszthető.
– mondta az államtitkár.
Kovács Zoltán, Magyarország kormányzati kommunikációért felelős államtitkára, a Nimród Vadászújság főszerkesztője elmondta, nagyon fontos a magyar élelmiszeripar számára, hogy legyenek olyan kiváló márkáink, brandjeink, amelyek ismertek és felveszik a versenyt a külpiacon a többi termékkel. „A VADEX Zrt.-t nem lehet megkerülni a nemzetközi piacon, mindez az erdő- és vadgazdálkodása mellett a vadgasztronómia népszerűsítő tevékenységének is köszönhető” – mondta Kovács Zoltán.
A főzőverseny mellett koncerteket hallgathattak, a Budakeszi Vadaspark közreműködésével állati bemutatót, kutyabemutató, trófeakiállítást láthattak, továbbá Blaumann Ödön vadfotós könyvbemutatóján, gasztronómia, vadászati és kézműves vásáron is részt vehettek a kilátogató családok.