Hírek

Rotyogó bográcsok, finom vadételek

17. alkalommal rendezték meg Soponyán a VADEX Mezőföldi Erdő- és Vadgazdálkodási Zrt. szervezésében a Nemzetközi Vadgasztronómiai Fesztivált szeptember 7-én, amely a természet, a vadászati kultúra és a vadgasztronómia szerelmeseinek találkozója.

A fesztivál 2007-ben a Soponyai Ökoturisztikai Központ átadása alkalmából egy házi főzőversennyel indult útjára mindössze 300 résztvevővel, 17 év elteltével pedig vadételek

több mint 6000-en látogattak ki az immár hagyományt teremtő, a vadhús népszerűsítésének egyik, ha nem a legnagyobb hazai eseményére.
Nemzetközi Vadgasztronómiai Fesztivál Soponyán

Majoros Gábor, a VADEX vezérigazgatója a megnyitó ünnepségen kifejtette, a rendezvény a vadászat, a vadgazdálkodás és a vadgasztronómia ünnepe egyszerre, mely remek lehetőséget ad a vadhús mint konyhai alapanyag népszerűsítésére, széles körű felhasználási lehetőségeinek a megismertetésére. „Mint azt tudjuk,

az igazi vadász szívéhez a vadételeken keresztül vezet az út,

így mindig is kiemelt szerepet töltött be a sokrétű szórakozást kínáló fesztiválon a főzőversenyünk, melynek két versenyszáma is van: az egyik a „Vadételek Asztala”, ahol a versenykiírás szerint bográcsban, a másik a „Vadgasztronómiai Nagydíj”, ahol szabadon választott módon, de kizárólag szabadtűzön készülhetnek a vadételek” – ismertette a vezérigazgató.

A főzőverseny pikantériája, hogy a csapatok aznap, sorsolás útján tudják csak meg, milyen vadhúsból kell ételt készíteniük, így az eshetőségek miatt több recepttel érkeztek a versenyzők a győzelem érdekében.

Nemzetközi Vadgasztronómiai Fesztivál Soponyán

Molnár Krisztián, a Fejér vármegyei közgyűlés elnöke a nemzetközileg is ismert magyar, keresztény értékek továbbadásában látta a fesztivál üzenetét, mely értékek a vadászati kultúránkat is alapjaiban meghatározzák. „A természet önzetlen ajándékát, a vadat önzetlenül óvnunk és tisztelnünk kell, e célt szolgálja a vadgazdálkodás, hiszen a tisztességes vadásznál nem is lehet nagyobb természetvédő, a téves társadalmi megítélés ellenére” – hívta fel a figyelmet a vadászat fontosságára Molnár Krisztián.

Nemzetközi Vadgasztronómiai Fesztivál Soponyán

Nobilis Márton, az Agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára arra világított rá, hogy a kizárólag a természetben táplálékát szerző vad húsa a napjainkra trenddé vált egészséges táplálkozásba remekül beilleszthető.

„A Nemzetközi Vadgasztronómiai Fesztivál nagyszerű lehetőséget teremt immár 17 éve ennek a kiváló beltartalmi értékekben bővelkedő, zsírszegény, egészséges élelmiszernek a népszerűsítésére”

– mondta az államtitkár.

Nemzetközi Vadgasztronómiai Fesztivál Soponyán

Kovács Zoltán, Magyarország kormányzati kommunikációért felelős államtitkára, a Nimród Vadászújság főszerkesztője elmondta, nagyon fontos a magyar élelmiszeripar számára, hogy legyenek olyan kiváló márkáink, brandjeink, amelyek ismertek és felveszik a versenyt a külpiacon a többi termékkel. „A VADEX Zrt.-t nem lehet megkerülni a nemzetközi piacon, mindez az erdő- és vadgazdálkodása mellett a vadgasztronómia népszerűsítő tevékenységének is köszönhető” – mondta Kovács Zoltán.

Nemzetközi Vadgasztronómiai Fesztivál Soponyán

A főzőverseny mellett koncerteket hallgathattak, a Budakeszi Vadaspark közreműködésével állati bemutatót, kutyabemutató, trófeakiállítást láthattak, továbbá Blaumann Ödön vadfotós könyvbemutatóján, gasztronómia, vadászati és kézműves vásáron is részt vehettek a kilátogató családok.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu