Hírek

Erre folytatódik a szúnyoggyérítés a héten

Ezen a héten tizenkét vármegye 345 településén és Budapest hat kerületében indul szúnyoggyérítés – tájékoztatta hétfőn az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) az MTI-t.

A szakemberek összesen 74 ezer hektáron végeznek földi szúnyoggyérítést, platós gépjárművekre szerelt permetező berendezésekkel.

A kezelések napnyugta után zajlanak, és a hőségriasztás idején is folytatódnak a tervek szerint.

A permetező járművekkel találkozhatunk a Duna teljes szakaszán, így a Szigetközben, Komárom térségében, a Dunakanyar településein, Budapest érintett kerületeiben, valamint a Csepel-sziget, Dunaújváros, Szekszárd, Baja és Mohács környékén. Ezen kívül Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád-Csanád és Zala vármegye több településén is lesznek földi kémiai kezelések. A pontos ütemezés a katasztrófavédelem honlapján érhető el.

Az extrém szúnyogártalommal sújtott területeken az országos tisztifőorvos engedélyezte a légi kémiai szúnyoggyérítést is. Azonban a hőség miatt erre a héten nem lesz lehetőség. A nagy melegben a szúnyogok főként napnyugta után aktívak, amikor a repülésbiztonsági szabályok miatt már nem lehet légi kezeléseket végezni.

Ha a szúnyogártalom továbbra is fennáll, az elmaradt légi gyérítéseket az időjárás enyhülése után pótolják.

A központi és önkormányzati szúnyoggyérítés hatékonyságát a lakosság is növelheti, ha felszámolja a ház körül található tenyészőhelyeket. Ez elsősorban a vízzel teli edények, hordók és ládák rendszeres kiürítését jelenti.

Forrás: MTI